7 Şub 2012

6. SINIF DEMOKRASİNİN SERÜVENİ - Demokrasi yolunda az gittik uz gittik- TEST-1

Share
KUVVET VE HAREKET


6. sınıf sosyal bilgiler 6. ünite demokrasinin serüveni online test çöz, 6. sınıf sosyal bilgiler demokrasi yolunda az gittik uz gittik online test çöz, 6. sınıf sosyal bilgiler demokrasi yolunda az gittik uz gittik ilgili soru çöz, demokrasi yolunda az gittik uz gittik online testler soru çöz, online testler
6. SINIF DEMOKRASİNİN SERÜVENİ - Demokrasi yolunda az gittik uz gittik- TEST-1 


  1. 
A)
B)
C)
D)
1)Asagidakilerden hangisi demokrasinin temel ilkeleri arasinda yer almaz?
A) Milli egemenlik
B) Hürriyet ve esitlik
C) Yasamanin üstünlügü
D) Seçimler ve temsil
  2. 
A)
B)
C)
D)
2)
Demokraside, esitlik ilkesinin uygulanmasinda, asagidakilerden hangisi temel esas olarak alinmistir?
A) Herkesin istedigi meslegi seçebilmesi                                                       B) Herkesin istedigi partiye oy verebilmesi                                                     C) Herkesin kanunlar karsisinda esit olmasi                                                 D) Herkesin yaptigi ise uygun ve adaletli ücret almasi
  3. 
A)
B)
C)
D)
3)Asagidakilerden hangisi, bir ülkenin demokrasiyle yönetildiginin en belirgin kanitidir?
A) Millet hakimiyetinin olmasi          B) Kanunlarin uygulanmasi
C) Gelirine göre vergi alinmasi       D) Egitimin devlet tarafindan yürütülmesi
 4.
A)
B)
C)
D)
4)Yurdumuzda hangi tip demokrasini uygulanmaktadir?
A) Dogrudan demokrasi                         B) Temsili demokrasi
C) Yari dogrudan demokrasi                 D) Bütüncül demokrasi
  5.
A)
B)
C)
D)
5)Sizce, asagidakilerden hangisinin etkisini ve gücünü yitirmesi, demokratik yapinin bozulduguna dair önemli bir kanittir?
A) Padisah                                             B) Halk
C) Basbakan                                          D)Meclis baskani
  6.
A)
B)
C)
D)
6)
Demokrasinin özellikleri arasinda asagidakilerden hangisi yoktur?
A) Halk kendini yönetecek kisiyi seçer.
B) Milletvekilleri, halk adina karar veren kisilerdir.
C) Hak ve özgürlükler kanunlarla güvence altina alinmistir.
D) Insanlar toplanti yapip tartismazlar.
  7.
A)
B)
C)
D)
7)Asagidakilerden hangisi demokratik rejimlerde var olan bir özellik degildir?
A) Tek partili sistem                         B) Hürriyet ve esitlik
C) Muhalefet partileri                       D) Millet egemenligi
  8.
A)
B)
C)
D)
8) Kralin varligini devam ettirdigi, ancak kralin yaninda bir meclisin bulundugu ve halkin yönetime katildigi yönetim sekli asagidakilerden hangisidir?
A) Demokrasi                                B) Teokrasi
C) Monarsi                                    D) Mesrutiyet
  9.
A)
B)
C)
D)
9)Demokrasi yönetimi ilk kez asagidaki devletlerden hangisinde görülmüstür?
A) Yunanistan                                       B) Bulgaristan
C) Fransa                                             D) Ingiltere
  10.
A)
B)
C)
D)
10)Demokratik yönetimlerde insanlar kendi düsünceleri baskalarina özgürce açiklayabilir ve bu düsüncelerinin baskalari tarafindan da desteklenmesi isteyebilirler.
Bu bilgilerde, demokrasinin hangi özelligi üzerinde duruldugu söylenebilir?
A) Çok sesliligi saglamasi                         B) Firsat esitliginin esas alinmasi
C) Düsünce özgürlügünün var olmasi       D) Halk egemenligine dayanmasi
  11.
A)
B)
C)
D)
11)Demokrasi ile yönetilen bir toplumda farkli görüsler ve düsüncelerin ifade edilmesi önemlidir.Bu durum demokratik yönetimlerde asagidakilerden hangisini gerekli hale getirmistir?
A) Cumhurbaskanin seçilmesi     B) Birden fazla siyasi partinin kurulmasi
C) Mahkemelerin olmasi              D) Milli gelirin artmasi
  12.
A)
B)
C)
D)
12)Osmanli Devleti’nde demokratiklesme süreci asagidaki gelismelerden hangisi ile baslamistir?
A) Istanbul’un fethedilmesiyle
B) Tanzimat Fermani’nin ilan edilmesiyle
C) Lale devrinin baslamasiyla    
D) TBMM’nin açilmasiyla
  13.
A)
B)
C)
D)
13)Orta Asya Türk devletlerinde yönetim ile ilgili verilen bilgilerden yanlis olani hangisidir?
A) Devletin basinda “kagan” bulunurdu ve bunun yetkileri sinirsizdi.
B) Kagan yönetme yetkisi Gök Tanri’dan alirdi.
C) Devletin ileri gelenleri ve boy beylerinin olusturdugu “kurultay” vardi.
D) Kaganin yetkisini kurultay sinirlayabilirdi.
  14.
A)
B)
C)
D)
14)Demokrasinin bir yönü de vatandasin yönetime katilmasidir. Asagida verilenlerden hangisi vatandasi yönetime katilmasini saglayan haklardandir?
A) Yasama Hakki                       B) Egitim Hakki
C) Seçme-seçilme Hakki           D) Cumhurbaskani seçme hakki
  15.
A)
B)
C)
D)
15)Asagidakilerden hangisi Türk toplumunun demokrasi için yaptigi etkinliklerden biri olamaz?
A) 31 Mart Olay                 B) Sened-i Ittifak
C) Islahat Fermani            D) Kanun-u Esasi
  16.
A)
B)
C)
D)
16)Asagida verilen devletlerden hangisi Monarsi ( krallik) ile yönetilmektedir?
A) Ingiltere                           B) Türkiye
C) Azerbaycan                    D) Rusya
  17.
A)
B)
C)
D)
17)Egemenligin bir gruba yada zümreye ait oldugu yönetim biçimi hangisidir?
A) Monarsi                           B) Teokrasi
C) Demokrasi                      D) Oligarsi
  18.
A)
B)
C)
D)
18)Demokratik rejimlerde serbest düsünce esastir. Ayrica yönetim altindaki vatandaslara dil, renk, din ve irk ayrimi yapilmaksizin adil bir biçimde davranilir. Yukarida bahsedilen uygulamalar demokrasinin asagidaki temel ilkelerinden hangisi ile ilgilidir?
A) Milli egemenlik               B) Siyasi partiler
C) Hürriyet ve esitlik              D) Çogulculuk ve katilim
  19.
A)
B)
C)
D)
19)–Devlet yönetiminde tek kisinin söz sahibi oldugu yönetim sekli,
-Yönetime padisah yaninda halkin temsilcilerinin de katildigi yönetim sekli.
Yukarida bahsedilen yönetim sekilleri sirasiyla asagidakilerden hangisidir?
A) Monarsi – Teokrasi                   B) Demokrasi – Mesrutiyet
C) Monarsi – Oligarsi                     D) Monarsi – Mesrutiyet
  20.
A)
B)
C)
D)   
20)Bir ülkenin krali ülkeyi tek basina, kafasina göre idare temektedir ve durmadan insanlara emirler vermektedir. Kralin emirlerini dinlemeyenler ve itiraz edenler ceza almaktadir.
Bu krallikta hangi rejim uygulanmaktadir?

A) Oligarsi           B) Monarsi        C) Teokrasi        D) Cumhuriyet
       
  HAZIRLAYAN:   www.onlinetestcoz.biz
Kaynak: www.sosyalciler.com





1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
C C A B B D A D A C B B D C A A D C D B