6 Şub 2012

6. SINIF OLGU VE GÖRÜŞ TEST-1

Share
KUVVET VE HAREKET


6. sınıf sosyal bilgiler 1. ünite online test çöz, olgu görüş online test çöz, 6. sınıf sosyal bilgiler online testleri çöz,6. sınıf sosyal bilgiler onlline testler, olgu görüş online testler, online testler çöz, onlinetestçöz,her sınıf online testler
6. SINIF OLGU VE GÖRÜŞ TEST-1 


  1. 
A)
B)
C)
D)

1)Aşağıdakilerden hangisi olgu içerir?

A) En tatli elmalar, kirmizi olanlardir.

B) Sinema, tiyatrodan daha eğlencelidir.

C) Türkiye, üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımadadır. 
D) Bence, en iyi ögrenciler zeki olanlardir.

  2.  
A) 
B) 
C) 
D)
2)

Aşağıdakilerden hangisi olgu içermez?
A)Ankara başkentimizdir.
B)Kızılırmak, Karadeniz’e dökülür. 
C)En uzun kıyıları olan bölge Ege Bölgesi’dir.
D)En iyi yoğurt Silifke’de yapılır.

  3.  
A) 
B) 
C) 
D)

3)Kolayca anlasilabilen, kanitlanabilen bilimsel verilere dayanan bilgilere asagidakilerden hangisi denir?

A) Olgu

B) Kanıt

C) Anlam
D) Düşünce

 4.
A) 
B) 
C) 
D)

4)Insanlarin düsüncelerini yansitan bilgilere asagidakilerden hangisi denir?

A) Mantık

B) Görüş

C) Söylem
D) Olgu

  5.
A) 
B) 
C) 
D)
5)Ahmet sarı saçlı, mavi gözlü, 150 cm boyunda ve 47 kiloya sahip bir öğrencidir. Yemeklerden en çok ıspanağı, çizgi film olarak Temel Reis’i sevmektedir.
Yukaridaki paragrafa göre seçeneklerden hangisi olgu degildir?
A) Ahmet sari saçlidir.
B) 47  kiloya sahiptir.
C) Ahmet mavi gözlüdür.
D) En güzel yemek ıspanaktır.

  6.
A) 
B) 
C) 
D)
6)

Güneş doğudan doğar.” cümlesi aşağıdaki seçeneklerden hangisi ile eşleştirilebilir?
A)Kavram
B)Olgu
C)Görüş
D)Genelleme

  7.
A) 
B) 
C) 
D)
7)Aşağıdakilerden hangisi bir olgu cümlesidir?
A.Tarihin her döneminde savaşlara rastlanır.
B.Bugün çok neşeliyim.
C.Adana çok güzel bir şehirdir.
D.Sınavda kopya çekmemeliyiz.

  8.
A) 
B) 
C) 
D)
8) Aşağıdakilerden hangisi bir görüş cümlesidir?

A)Savaş tarihsel bir olgudur.

B) Oyun oynamayı çok severim.

C) Aydın inciri ile ünlüdür.
D)Ayasofya Müzesi, İstanbul’da yer alır.

  9.
A) 
B) 
C) 
D)

9)Her kisiye göre degisen ve insanlarin kendi düsüncelerini yansitan bilgilere “görüs” denir. Asagidakilerden hangisi bir görüs cümlesidir ?

A)Yüzmek bütün kasları çalıştırır.

B)Tarihte ilk parayı Lidyalılar kullanmıştır.

C)En güzel okul bizim okulumuzdur.
D)Türkiye’nin en büyük gölü Van Gölüdür.

  10.
A) 
B) 
C) 
D)

10)Efe, sinifini çok sevdigini, ayni zamanda en güzel okulun kendi okulu oldugunu söylemektedir. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi kesin doğrudur?

A) Efe kişisel görüşlerini, kesin doğru kabul eder.

B) Efe, bilimsel verilere önem verir.

C) Efe, olguları içeren bir ifade kullanmıştır.
D) Efe, görüşlerini bildirmiştir.

  11.
A) 
B) 
C) 
D)
11)Aşağıdaki cümlelerden hangisi bir görüş cümlesidir ?
A)M. Kemal Selanik’te doğmuştur.
B)İstanbul dünyanın en güzel şehridir.
C)Türkiye Asya ve Avrupa kıtaları üzerinde bir ülkedir.
D)Türkiye’de zorunlu eğitim 8 yıldır.

  12.
A) 
B) 
C) 
D)

12)"Türkiye, dönenceler arasında yer almadığı için güneş ışınlan yatay bir düzleme hiçbir zaman dik açıyla gelmez." cümlesi aşağıdakilerden hangisine örnek olarak gösterilebilir?

A) Olgu

B) Genelleme

C) Kavram
D) Görüş

  13.
A) 
B) 
C) 
D)

13)Gerçeklesmis olan, herkes tarafindan kabul edilen bilgilere olgu denir. Buna göre, aşağıdaki cümlelerden hangisi olguya örnek olarak gösterilemez?

A) Türkiye'nin başkenti Ankara'dır.

B) Türkiye'nin en güzel kenti Bolu'dur.

C) Türkiye'de yükselti batıdan doğuya doğru artar.
D) Türkiye'de güneyden kuzeye doğru gidildikçe sıcaklık ortalamaları azalır.

  14.
A) 
B) 
C) 
D)
14)Elif Hanım, arkadaşı ile konuşurken kahvenin çaydan daha lezzetli olduğunu ve dünyada en fazla sevilen içecek olduğunu söylemiştir. 
Elif Hanım’ın bu konuşması ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
A)Görüş bildirmiştir. 
B)Olay anlatmıştır 
C)Olgudan bahsetmiştir.
D)Bilimsel bir açıklama yapmıştır.

  15.
A) 
B) 
C) 
D)
15)Insanlarin herhangi bir konu ile ilgili düsündüklerini söylemesine ve o konu ile ilgili yorum yapmasina ……………….denir.
Yukarıda boş bırakılan yere hangi kavram getirilir?
A) Olay
B) Görüş
C) Kavram
D) Genelleme

  16.
A) 
B) 
C) 
D)

16)Türkiye'nin         ?            şehri        Muğla’dır. Cümlesinde boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcüklerden hangilerinin gelmesi durumunda bir görüş ifade edilmiş olur?

A) En güzel 

B) Güneyinde bulunan 

C) 75 bin nüfuslu
D) 520 okul bulunan

  17.
A) 
B) 
C) 
D)

17)Olgu: Kolayca anlaşılabilir, kanıtlanabilir ve bilimsel verilere dayanan bilgidir. Bu bilgiye göre aşağıdakilerden hangisi olgudur?

A) Fatih Sultan Mehmet 1453 yılında İstanbul’u fethetmiştir. 

B) Yakup Kadri üslubu ile insanları adeta büyüler.

C) Abant gölü ülkemizin en güzel gölüdür.
D) Türkiye’nin en sevilen takımı Beşiktaş’tır.

  18.
A) 
B) 
C) 
D)
18)Aşağıdakilerden hangisi bir olgu cümlesidir?

A) Haftanın en yoğun günü çarşambadır. 

B) Öğrenilmesi en zor ders sosyal bilgilerdir.

C) Menteşe yöresi, Ege’nin en engebeli yöresidir.
D) Antalya, Akdeniz’in en güzel şehridir.

  19.
A) 
B) 
C) 
D)
19)1.Ince Mehmet Yasar Kemal’in romanidir.
2.En sevilen müzik klasik müziktir.
3.Türkiye’de nüfusu en kalabalik il Istanbul’dur.
4.Ülkemizin en basarili futbol takimi Besiktas’tir.
Yukarıda verilen ifadelerin olgu ve görüş başlıkları altında gruplandırılması hangisinde doğru verilmiştir?
    Olgu                      Görüş
A) 1 ve 3                    2 ve 4
B) 2 ve 3                    1 ve 4
C) 3 ve 4                   1 ve 2
D) 1 ve 4                    2 ve 3

  20.
A) 
B) 
C) 
D)   
20)1. En sevilen meyve üzümdür.
2.Avusturya’nin baskenti Viyana’dir.
3.Van Gölü en büyük gölümüzdür.
4.Cumhuriyet 29 Ekim 1923’te ilan edilmistir.

Verilen ifadelerden hangisi bir görüş ifade etmektedir?

A) 2

B) 1

C) 3
D) 4 
       
  HAZIRLAYAN:   www.onlinetestcoz.biz













1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
C D A B D B A C C D B A B A B A A C A B