7 Şub 2012

6. SINIF ÜLKEMİZ VE DÜNYA -Dünyada Nüfus Dağılışı ve Ekonomik Faaliyetler- TEST-1

Share
KUVVET VE HAREKET


6. sınıf sosyal bilgiler 5. ünite ülkemiz ve dünya konusu online test çöz, 6. sınıf sosyal bilgiler dünyada nüfus dağılışı ve ekonomik faaliyetler online test çöz, 6. sınıf sosyal bilgiler dünyada nüfus dağılışı ve ekonomik faaliyetle ilgili soru çöz, dünyada nüfus dağılışı ve ekonomik faaliyetle online testler soru çöz, online testler
6. SINIF ÜLKEMİZ VE DÜNYA -Dünyada Nüfus Dağılışı ve Ekonomik Faaliyetler- TEST-1 



  1. 
A)
B)
C)
D)
1)) Aşağıdakilerden hangisi nüfusun ve ekonomik faaliyetlerin yoğun olduğu yerlerdendir?
A) Nil Vadisi
B) Kuzey Kutup Bölgesi
C) Güney Kutup Bölgesi
D) Çöller
  2. 
A)
B)
C)
D)
2)
Dünya üzerindeki bazı bölgelerde nüfusun tenha olmasının temel sebebi aşağıdakilerden hangisidir?
A) Sanayileşmenin olması              
B) Yer altı kaynaklarının zengin olması
C) Sıcaklık değerlerin düşük olmaması
D) Doğa koşullarının insan yaşamına uygun olmaması
  3. 
A)
B)
C)
D)
3)Kuzey Amerika ve Avrupa’nin yogun nüfuslanmis olmasinin nedeni asagidakilerden hangisidir?
A) Ham madde kaynaklarini fazla olasi
B) Tarim alanlarinin genisligi
C) Sanayi ve ticaretin gelismis olmasi
D) Iklim kosullarinin elverisli olmasi
 4.
A)
B)
C)
D)
4)Dünyada ekonominin gelistigi bölgeler, diger bölgelerdeki nüfus açisindan çekim merkezi olmuslardir.
Buna göre;
I – Avrupa II – Güney Amerika III – Afrika IV – Kuzey Amerika
gibi bölgelerden hangilerinin ekonomik çekim merkezi olduklari söylenebilir? A)I ve II
B) II ve III
C) III ve IV
D) I ve IV
  5.
A)
B)
C)
D)
5)Nüfus yogunlugunun dünya üzerine dagilisinda asagidakilerden hangisinin etkisi en azdir?
A) Tarim                              B) Iklim
C) Bitki örtüsü                     D) Sanayi
  6.
A)
B)
C)
D)
6)
Afrika kitasinin kuzeyinde, nüfusun daha çok akarsu kenarlarinda ve yagisin arttigi dag eteklerinde yogunlasmasinin nedeni asagidakilerden hangisidir?
A) Sicaklik ortalamalarinin düsük olmasi
B) Akarsu ulasiminin yaygin olmasi
C) Kurak iklim kosullarinin etkili olmasi
D) Bitki örtüsünün çesitli olmasi
  7.
A)
B)
C)
D)
7)Asagidakilerden hangisi nüfusun seyrek oldugu alanlardan degildir?
A) Sik Ormanlar                        B) Iliman Kusak
C) Kutuplar                               D) Çöller
  8.
A)
B)
C)
D)
8) Ekonomik etkinliklerin yogun oldugu bölgelerde nüfus yogunlugu da fazladir.Bu bilgiye bagli asagidakilerden hangisi söylenemez?
A) Turizm gelismistir
B) Iklim çok olumludur
C) Sanayi önemli etkinliktir
D) Ticaret gelismistir
  9.
A)
B)
C)
D)
9)Dünyanin degisik bölgelerinde farkli ekonomik faaliyetler yapilmaktadir. Hindistan’da tarim, Avrupa’da sanayi, Asya’nin iç kesimlerinde hayvancilik, Japonya’da balikçilik gibi.
Bu bilgilere göre asagidakilerden hangisi söylenemez?
A) Dünyanin her yerinde ayni ekonomik faaliyet türü yapilir.
B) Cografi konum ekonomik faaliyetlerde etkilidir.
C) Farkli iklimlerin görülmesi ekonomik faaliyetleri etkilemistir.
D) Ulasim faktörü ekonomik faaliyet türünü etkiler.
  10.
A)
B)
C)
D)
10)Asagidaki faktörlerden hangisi dünyada nüfus yogunlugunu etkileyen beseri bir nedendir?
A) Yer alti kaynaklari             B) Sanayi
C) Iklim                                   D) Su kaynaklari
  11.
A)
B)
C)
D)
11)
Yukarida verilen numarali yerlerin hangisinde nüfus yogunlugu azdir?
A) I         B) II          C) III        D) IV
  12.
A)
B)
C)
D)
12)Dünyada nüfus yogunlugunun en fazla oldugu iklim kusagi asagidakilerden hangisidir?
A) Kutup Iklimi        B) Çöl Iklimi
C) Iliman Iklim         D) Dag Iklimi
  13.
A)
B)
C)
D)
13)Dünya nüfus dagilisi haritasi ile sanayi faaliyetlerinin dagilisini gösteren haritalar karsilastirildiginda bu haritalarin birbirine benzer oldugu görülür.
Bu durum nüfusun dagilisini etkileyen faktörlerden hangisi ile açiklanabilir?
A) Yer sekilleri          B) Denize göre konum
C) Iklim                     D) Is olanaklari
  14.
A)
B)
C)
D)
14)Dünya üzerindeki her ülke ayni nüfus yogunluguna sahip degildir. Nüfusun farkli olmasinda pek çok faktörün etkisi vardir.
Asagidakilerden hangisi, nüfus dagilisini etkileyen faktörlerden biri degildir?
A) Iklim                           B) Teknoloji
C) Su kaynaklari           D) Toprak
  15.
A)
B)
C)
D)
15)Ekonomik gelisimi ileri düzeyde olan ülkelerde, sanayi ve hizmet sektörlerinde çalisanlarin orani tarim sektöründe çalisanlara oranla oldukça fazladir.
Buna göre asagidaki ülkelerin hangisinde sanayi ve hizmet sektöründe çalisanlarin oraninin daha az oldugu söylenebilir?
A) Almanya                     B) ABD
C) Macaristan                 D) Ingiltere
  16.
A)
B)
C)
D)
16)Asagidakilerden hangisi Türkiye’nin dünya üzerindeki önemini belirten bir cümle degildir?
A) Türkiye Asya ve Avrupa kitasi arasinda köprü görevi görür.
B) Türkiye 36–42 kuzey paralelleri arasinda yer alir.
C) Türkiye petrol bakimindan zengin Orta dogu ülkeleri ile komsudur.
D) Türkiye yeralti ve yerüstü kaynaklari bakimindan zengin bir ülkedir.
  17.
A)
B)
C)
D)
17)Dünyanin bazi bölgelerinde yerlesme yok denecek kadar azdir. Asagidaki bölgelerden hangisi nüfus yogunlugunun az oldugu bölgelerden degildir?
A) Çöller                              B) Kutuplar
C) Sanayilesmis Bölgeler    D) Dag zirveleri
  18.
A)
B)
C)
D)
18)Dünya üzerindeki bazi bölgelerin nüfus bakimindan asiri yogun olmasinin nedenleri arasinda asagidakilerden hangisi sayilamaz?
A) Bölgede savas olmasi
B) Ikliminin elverisli olmasi
C) Sanayilesmis olmasi
D) Ticaret yollarina yakin olmasi
  19.
A)
B)
C)
D)
19)Türkiye Asya, Avrupa ve Afrika kitalari arasinda yer almaktadir. Asagidakilerden hangisinin ülkemizin bu cografi konumuyla ilgisi yoktur?
A) Ticaret yogunlugunun artmasi
B) Askeri önemin artmasi
C) Siyasi önemin artmasi
D) Yer alti kaynaklarinin zenginligi
  20.
A)
B)
C)
D)   
20)Dünya nüfus dagilisi haritasi ile endüstriyel faaliyetlerin dagilisini gösteren haritalar karsilastirildiginda bu haritalarin birbirine benzer oldugu görülür. Bu durum nüfusun dagilisini etkileyen faktörlerden hangisi ile açiklanabilir?
A) Yer sekilleri      B) Is olanaklari
C) Iklim                D) Denize göre konum
       
  HAZIRLAYAN:   www.onlinetestcoz.biz
Kaynak: www.sosyalciler.com







1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
A D C D C A B A A B D C D B C B C A D B