8 Şub 2012

7. SINIF EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT -Coğrafi Keşifler ve Türklerde Vakıf Kültürü- TEST-4

Share
ekonomi ve sosyal hayat


7. sınıf sosyal bilgiler Ekonomi ve Sosyal Hayat ünitesi online test çöz, 7. sınıf sosyal bilgiler online test çöz, 7. sınıf sosyal Türklerde vakıf kültürü ile ilgili soru çöz soru çöz, online testler soru çöz, online testler, Sanayi inkılabı online testler, Türklerde vakıf kültürü online test çöz, coğrafi keşifler online teest çöz, coğrafi keşiflerle ilgili test soruları, 7. sınıf sosyal bilgiler online test çöz online sorular onlinetestcöz.biz
7. SINIF EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT -Coğrafi Keşifler ve Türklerde Vakıf Kültürü- TEST-4 


  1. 
A)
B)
C)
D)
1)Osmanli Devleti'nde hastane, cami, medrese ve çesitli yardim kuruluslarinin ihtiyaçlari karsilanmak için tahsis edilen veya bazi kisilerce bagislanmis arazilere vakif arazileri denirdi. Bu arazilerin mülkiyeti kisilere ait degildi ve devlet vakif arazilerinden vergi almazdi.
Verilen bilgilere göre vakif arazileriyle ilgili asagidaki yargilardan hangisine ulasilabilir?

A) Vakif arazilerinden çok az miktarda vergi alinmistir.
B) Vakif arazileri kisilere sayilabilirdi.
C) Vakif arazileri devlete bir gelir getirmezdi.
D) Vakif arazileri sahislara aittir.
  2. 
A)
B)
C)
D)
2)
Osmanli Devleti'ndeki hayir kurumlarindan olan vakiflar kendilerine verilen topraklarin gelirleri sayesinde ihtiyaç sahiplerinin giderlerini karsiladi.
Buna göre asagidakilerden hangisi vakiflarla ilgilidir?

A) Sosyal dayanismanin kurulmasini saglamistir.
B) Devlet gelirlerinin artmasini saglamistir.
C) Bilimsel gelismeyi hizlandirmistir.
D) Kapitülasyonlarin etkisini azaltmaya çalismistir.
  3. 
A)
B)
C)
D)
3)Vakiflar bazi kisilerin yardimiyla ve devlet tarafindan ayrilan gelirler vasitasiyla, sosyal, mimari, egitim, saglik ulasim gibi birçok alanlarda görevler üstlenerek toplumun ihtiyacini karsilamislardir.
Buna göre asagidaki yargilardan hangisine ulasilamaz?

A) Vakiflar toplumun ihtiyaçlari dogrultusunda çalismalar yapan kuruluslardir.
B) Osmanli Devleti'nde sosyal yardimlasma anlayisi gelismistir.
C) Vakiflar sayesinde toplumsal birlik ve beraberlik anlayisi güçlendirmistir.
D) Vakiflarin gelirleri için halktan özel bir vergi alinmistir.
 4.
A)
B)
C)
D)
4)Osmanli Devleti'nde egitim, saglik, beslenme gibi halkin temel sosyal ihtiyaçlarini karsilayan kurumlarin giderleri vakiflar tarafindan karsilanirdi. Vakiflar zengin ve yardimsever vatandaslar tarafindan kurulurdu. Vakiflar devlet tarafindan desteklenir ve tesvik edilirdi.
Ögretmenin verdigi bilgiye göre vakiflarla Ilgili olarak asagidakilerden hangisi yanlistir?

A) Devlet tarafindan kuruldugu
B) Sosyal dayanisma esasina dayali olarak çalistiklari
C) Toplumun temel ihtiyaçlarinin karsilanmasinda etkili oldugu
D) Sosyal bir kurum oldugu
  5.
A)
B)
C)
D)
5)Osmanli Devleti'nde medrese gibi egitim kurumlarinin giderlerini asagidakilerden hangisi karsilardi?

A) Ordu
B) Vakiflar
C) Valiler
D) Halk
  6.
A)
B)
C)
D)
6)
...Efendiler, vakiflarin kurulus espirisi göz önüne alininca bunun, dini kurumlar ile beraber hizmet ve sosyal dayanismayi hedefledigi ortaya çikar.
Yukaridaki sözüyle Atatürk, vakiflarin hangi özelligini ortaya koymustur?

A) Günlük hayatin içinde olmasi gerektigi
B) Zenginlerin vakif kurmasi gerektigi
C) Toplumsal dayanismayi saglamasi
D) Kültürel dayanismaya katki saglamasi gerektigi
  7.
A)
B)
C)
D)
7)Günümüzde yeni kurumsallasan Rekabet Kurulu, Ticaret ve Sanayi Odalari Esnaf odalari asagidakilerden hangisinin günümüze yansimis seklidir?

A) Medrese ve Enderunlarin
B) Timar sisteminin
C) Ahilik teskilatinin
D) Vakiflarin
  8.
A)
B)
C)
D)
8) Osmanlilar gelirleri hastane, cami medrese gibi kurumlarin idaresi ve bakiminda kullanilmak üzere "vakif" adi verilen araziler ayirmislardi.
Bu sistemde, asagidakilerden hangisi düsünülmüs olamaz?

A) Hizmet amaciyla açilan sosyal kurumlarin sürekliligini saglamak.
B) Hizmet veren kurumlarin devlete olan ekonomik yükünü hafifletmek.
C) Bayindirlik hizmetleri için gelir saglamak
D) Devletin vergi gelirini artirmak


  9.
A)
B)
C)
D)
9)Asagidakilerden hangisi toplumsal bir kurum olan vakiflarin topluma katkilarindan degildir?

A) Egitim-ögretimi destekler.
B) Yurt savunmasinda orduya destek olur.
C) Toplumu bir arada tutar.
D) Kisiler arasi iliskileri düzenler.
  10.
A)
B)
C)
D)
10)... Geçmisten gelecege uzanan bir köprüdür vakiflar; geçmisi gelecege tasirken insanlar arasinda dayanismayi, sikintili ve mutlu anlari paylasmayi saglayan, insani ben kavramindan bize ulastiran... Anadolu Selçuklularimdan Beylikler'e, Osmanli'dan Cumhuriyet'e siçrayarak büyüyen vakiflar, kimi zaman han, hamam, çesme, kervansaray olarak karsimiza çikarken, kimi zaman da imarethane, cami, köprü vb olarak karsimiza çikar
Yukaridaki parçada asagidakilerden hangisine deginilmemistir?

A) Ilk vakfi kimin kurduguna
B) Vakiflarin kurulus amacina
C) Vakiflarin genel olarak nelerden olustuguna
D) Vakiflarin geçmisten günümüze uzanan hikayesine
  11.
A)
B)
C)
D)
11) Vakiflar sayesinde Osmanli ülkesinde; egitim, saglik, yol, cami, kervansaray, köprü, asevi gibi toplusal hizmetler gerçeklestirilmistir.
Buna göre, asagidakilerden hangisi vakiflarin görevlerinden biri degildir?

A) Ülkeyi bayindirlastirmak
B) Ticareti canlandirmak
C) Ülkenin siyasi politikasina yön vermek
D) Sosyal yardimlasmayi saglamak
  12.
A)
B)
C)
D)
12)Osmanli Devletinde vakiflarin yaptigi hizmetlerden bazilari;
-Medrese,han , hamam , kervansaray yapmak
-camilerin yapimi masraflarinin karsilanmasi
-ihtiyaç sahibi her canliya yardim dernekleri açmak vb

.... vakiflarin bu çalisma alanlarina bakarak hangi yorumu yapabiliriz?

A) Devlet hazinesine vergi geliri saglamak
B) Ülkede farkli din mensuplarinin etkinligine son vermek
C) Sosyal dayanisma ve yardimlasmayi artirarak, devletin yükünü hafifletmek
D) Fethedilen topraklarin kalici olmasini saglamak
  13.
A)
B)
C)
D)
13)Osmanli Devleti'nde vakiflara ayrilan topraklardan, devlet vergi almazdi.
Asagidakilerden hangisi, böyle bir uygulamanin temel nedenidir?

A) Devletin vergi gelirlerinin yeterli görülmesi.
B) Vakif topraklarinin genis arazilerden olusmasi.
C) Vakif topraklarin Müslümanlar tarafindan kullanilmasi.
D) Vakif arazilerinin hayir islerine ve sosyal dayanismaya yönelik hizmet vermeleri
  14.
A)
B)
C)
D)
14)Osmanli Devleti'nde gelirleri medrese, hastane, çesme, as evi, cami, köprü gibi ihtiyaçlar için ayrilan toprak asagidakilerden hangisidir?

A) Zeamet
B) Vakif
C) Has
D) Timar
  15.
A)
B)
C)
D)
15) Vakif bir kimsenin, kendi mülkü olan belli ve dayanikli malinin kullanimin bir sarta baglamadan toplum yararina birakilmasidir. Vakfedilen mal, sahibinin mülkünden çikar. Satilamaz, bagislanamaz, miras birakilamaz.
Yukarida verilen bilgilere göre asagidakilerden hangisine ulasilamaz?

A) Vakiflarin devlet gelirlerini arttirmada etkili olduguna
B) Vakiflarin toplumsal ihtiyaçlarin karsilanmasina katki sagladigina
C) Vakfedilen mallarin insanlarin yarari için kullanildigina
D) Vakfedilen mallarin insanlarin yarari için kullanildigina
  16.
A)
B)
C)
D)
16)
-Pusulanin gelistirilerek kullanilmasi
-Okyanus kosullarina dayanikli saglam ve süratli gemilerin yapilmasi
-Cesur gemicilerin yetismesi
Yukaridaki gelismelerin asagidakilerden hangisine ortam hazirladigi söylenebilir?

A) Sanayi Inkilabi'na
B) Kralliklarin güç kaybetmesine
C) Cografi Kesiflere
D) Haçli Seferlerine
  17.
A)
B)
C)
D)
17)Pusulanin Avrupalilar tarafindan gelistirilerek kullanilmasi asagidaki gelismelerden hangisine katki saglamamistir?

A) Ticaretin gelismesine
B) Derebeyligin güçlenmesine
C) Yeni yerlerin kesfedilmesine
D) Denizcilikte ilerlemeler yasanmasina
  18.
A)
B)
C)
D)
18)Avrupalilar Haçli Seferleri sirasinda Türklerden ögrendikleri pusulayi Avrupa'ya getirerek gelistirmislerdir.
Pusulanin gelistirilmesi ve kullaniminin yayginlasmasi asagidaki gelismelerden hangisine neden olmustur?

A) Fransiz Ihtilali
B) Rönesans
C) Sanayi devrimi
D) Cografi kesifler
  19.
A)
B)
C)
D)
19) Cografi kesifler sonrasinda Avrupalilarin yeni ticaret yollari bulmasiyla Akdeniz limanlari önemini kaybetmis, Atlas Okyanusu kiyisindaki limanlar önem kazanmistir.
Yukarida belirtilen bu durum Osmanli Devleti'ni özellikle hangi alanda olumsuz etkilemistir?

A) Ekonomik
B) Idari
C) Askeri
D) Hukuki
  20.
A)
B)
C)
D)   
20)Pusula ilk olarak Çinliler tarafindan bulunmustur. Onlardan Avrupalara geçen pusula, Haçli Seferleri sirasinda Türklerden ögrenilerek Avrupa'ya tasinmistir. Pusulanin Avrupa'ya tasinmasiyla asagidakilerden hangisi meydana gelmistir?

A) Merkezi kralliklar güç kaybettiler.
B) Denizciler güvenli bir sekilde okyanuslara açilabildiler.
C) Sanayilesme faaliyetleri basladi.
D) Milliyetçilik akimi oldu.

          HAZIRLAYAN:   www.onlinetestcoz.biz
Kaynak: www.sosyalciler.com





1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
C A D A B C D D B A C C D B A C B D A B