8 Şub 2012

7. SINIF EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT -Ülkeler de Birbirine Muhtaç- TEST-2

Share
ekonomi ve sosyal hayat


7. sınıf sosyal bilgiler Ekonomi ve Sosyal Hayat ünitesi online test çöz, 7. sınıf sosyal bilgiler online test çöz, 7. sınıf sosyal ülkelerde birbirine muhtaç konusu ile ilgili soru çöz soru çöz, online testler soru çöz, online testler, ipek yolu ile ilgili sorular soru çöz, baharat yolu ile ilgili online test çöz, kral yolu ilee ilgili online test çöz, coğrafi keşifler konusu soru çöz, online testler 7. sınıf 5. ünitet kendini değerlerndirme testi sosyal bilgiler
7. SINIF EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT -Ülkeler de Birbirine Muhtaç- TEST-2 


  1. 
A)
B)
C)
D)
1) Asagidaki gelismelerden hangisi bazi Avrupa devletlerinin gelirlerinin artmasinda ve sömürgecilik faaliyetlerine baslamalarinda etkili olmustur?

A) Matbaanin icadi
B) Cografi Kesifler
C) Barutun bulunmasi
D) Rönesans Hareketleri
  2. 
A)
B)
C)
D)
2)
Ipek ve Baharat yollarinin eski önemini kaybetmesinde asagidaki ülkelerden hangisinin çalismalari etkili olmustur?

A) Italya
B) Rusya
C) Portekiz
D) Misir
  3. 
A)
B)
C)
D)
3)Cografi Kesiflerle birlikte bazi inançlar sarsildi. Rahiplerin söylediklerinin hepsinin dogru olmadigi anlasildi.
Yukaridaki paragrafta Cografi Kesiflerin hangi alandaki sonucu vurgulanmistir?

A) Siyasi
B) Dini
C) Sosyal
D) Bilimsel
 4.
A)
B)
C)
D)
4)Osmanli Devleti'nin Yükselme Dönemi'nde ticaret yollarinin önemli limanlarini ele geçirmeleri asagidaki gelismelerden hangisine neden olmustur?

A) Avrupalilarin yeni ticaret yollari aramalarina
B) Avrupa'da bilimsel gelismeler yasanmasina
C) Avrupa'da milliyetçilik hareketlerinin hizlanmasina
D) Avrupa'da din adamlarina güvenin artmasina
  5.
A)
B)
C)
D)
5)Baharat Yolu asagidaki olaylardan hangisinin sonucunda Osmanli Devleti'nin kontrolüne girmistir?

A) Misir'in alinmasi
B) Mora'nin fethi
C) Konya'nin alinmasi
D) Kirim'in alinmasi
  6.
A)
B)
C)
D)
6)
Asagidakilerden hangisi Cografi Kesiflerin ekonomik sonuçlarindan biri degildir?

A) Ipek ve Bahat yollarinin önemini kaybetmesi
B) Amerika'dan Avrupa'ya bol miktarda altin ve gümüs getirilmesi
C) Akdeniz limanlarinin ticari önemini kaybetmesi
D) Rahiplere olan güvenin azalmasi
  7.
A)
B)
C)
D)
7)Kesfedilen yeni ülkelerden bol miktarda altin, gümüs gibi degerli madenler Avrupa'ya getirilince ticaretle ugrasan kesim zenginlesti.
Bu bilgide Cografi Kesiflerin hangi alandaki sonucunu vurgulamistir?

A) Ekonomik
B) Siyasi
C) Bilimsel
D) Dini
  8.
A)
B)
C)
D)
8) Asagidakilerden hangisi Cografi Kesiflerin sonuçlarindan biri degildir?

A) Avrupa'nin ekonomik bakimdan gelismesi
B) Dogu Akdeniz limanlarinin önemini kaybetmesi
C) Burjuva sinifinin güç kaybetmesi
D) Atlas Okyanusu limanlarinin önem kazanmasi
  9.
A)
B)
C)
D)
9)Hindistan'dan baslayarak Iran Körfezi ve Irak üzerinden Suriye limanlarina veya Kizildeniz yoluyla Iskenderiye'ye ulasan yoldur.
Bahsedilen yol asagidakilerden hangisidir?

A) Kral Yolu
B) Baharat Yolu
C) Macellan Bogazi
D) Ipek Yolu
  10.
A)
B)
C)
D)
10)Tebriz'de yerliler ticaret ve el ipekli kumaslara yük¬sek fiyata alici bulur. Hindistan, Bagdat, Musul ve Avrupa'nin çesitli yörelerinden gelen tüccarlar mal satmak amaciyla buralara ugrarlar. Burada deger¬li taslar, inciler de vardir
Yukaridaki bilgilere bakarak asagidaki sonuçlardan hangisine ulasamayiz?

A) Ipek Yolu'ndan bahsedildigine
B) Bu topraklarda ticaretle ugrasildigina
C) Tebriz'in bir ticaret merkezi olduguna
D) Halkin göçebe yasadigina
  11.
A)
B)
C)
D)
11)
-Fatih Sultan Mehmet döneminde Ipek Yolu ele geçirilmistir.
-Yavuz Sultan Selim döneminde Baharat Yolu ele geçirilmistir.
Tarihteki bu önemli ticaret yollarinin ele geçirilmesi Osmanli Devleti'ne asagidaki katkilardan hangisini saglamistir?

A) Ekonomik yönden güçlenmesi.
B) Osmanli ordusunun güçlenmesini.
C) Osmanli denizciliginin gelismesini.
D) Egitim alaninda önemli gelismelerin yasanmasi.
  12.
A)
B)
C)
D)
12)Cografi kesifler sonrasinda bulunan yeni yerlere Avrupa'dan göçler olmustur.
Bu gelisme Avrupa'yla ilgili nasil bir durum olusturmustur?

A) Siyasi birlik saglanmistir.
B) Kültürel hayat canlanmistir.
C) Nüfus yogunlugu azalmistir.
D) Etnik yapi degismistir.
  13.
A)
B)
C)
D)
13)
& Hint deniz ticaretinin önem kazanmasi.
& Amerika'daki degerli madenlerin Avrupa'ya tasinmasi.
gibi gelismeler asagidaki olaylarin hangisinin sonucunda meydana gelmistir?

A) Haçli Seferleri
B) Sanayi devrimi
C) Rönesans
D) Cografi kesifler
  14.
A)
B)
C)
D)
14)Asagidakilerden hangisi cografi kesiflerin gerçeklesmesinde etkili olan sebeplerden biridir?

A) Hristiyanligi yayma düsüncesi.
B) Kagit ve matbaanin kullaniminin yayginlasmasi.
C) Pusula ve gemicilikte yeni gelismelerin meydana gelmesi.
D) Rönesans hareketinin baslamasi.
  15.
A)
B)
C)
D)
15) Cografi kesiflerin asagidaki sonuçlarindan hangisi Osmanli Devleti'ni dogrudan olumsuz yönden etkilemistir?

A) Denizciligin Avrupa'da önem kazanmasi.
B) Akdeniz limanlarinin önemini kaybetmesi.
C) Deniz ticaretinin gelismesi.
D) Yeni ada ve kitalarin kesfedilmesi.
  16.
A)
B)
C)
D)
16)
- Kristof Kolomb 1492'de Amerika kitasini kesfetti.
- Vasko Da Gama 1497'de Hint Deniz Ticaret Yolu'nu kesfetti.
- Macellan ve Del Kano 1519 - 1522 yillari arasinda yaptiklari dünya seyahati ile dünyanin yuvarlak oldugunu ispatladilar.

Avrupa'da Yeni Çag baslarindaki bu gelismelere bakarak asagidaki yargilardan hangisine ulasilamaz?

A) Kiliseye duyulan güven artmistir.
B) Yeni ticaret yollari bulunmustur.
C) Avrupa kültürü yeni yayilma alanlari bulmustur.
D) Dünyanin bilinmeyen bazi yerleri kesfedilmistir.
  17.
A)
B)
C)
D)
17)XV ve XVI. Yüzyillarda Avrupalilar tarafindan yeni ada, kita, okyanus ve ticaret yollarinin bulunmasina cografi kesifler denir. Cografi kesifler sonucunda Avrupa'da önemli degisiklikler meydana gelmistir.
Asagidakilerden hangisi bu degisikler arasinda gösterilemez?

A) Avrupalilar dünyanin özellikleri hakkindaki düsünceleri degismistir.
B) Avrupa devletlerinin Osmanli Devleti ile olan siyasi iliskileri bitmistir.
C) Avrupa ile Uzak Dogu arasinda ticari faaliyetler artmistir.
D) Kesfedilen bölgelerdeki degerli esya ve madenler Avrupa'ya tasinmistir.
  18.
A)
B)
C)
D)
18)Yeni Çag'da;
Hint Deniz Yolu'nun bulunmasi
Amerika kitasinin kesfedilmesi
Dünyanin dolasilmasi
Yukaridaki gelismelere zemin hazirlayan olay asagidakilerden hangisidir?

A) Akdeniz limanlarinin önem kazanmasi.
B) Barutun atesli silahlarda kullanilmasi.
C) Büyük fabrikalarin kurulmasi.
D) Pusulanin gelistirilmesi.
  19.
A)
B)
C)
D)
19)Cografi kesifler Akdeniz limanlarinin öneminin kaybetmesine neden olmustur.
Asagidakilerden hangisi Akdeniz'in eski ticari canliligina kavusmasini saglamistir?

A) Portekiz'in Akdeniz'den çekilmesi.
B) Kibris'in Ingilizler tarafindan isgal edilmesi.
C) Süveys Kanali'nin açilmasi.
D) Baharat Yolu'nun önemini kaybetmesi.
  20.
A)
B)
C)
D)   
20)Cografi Kesifler'in sonuçlari arasinda asagidakilerden hangisi yer almaz?

A) Dünya'nin yuvarlak oldugunu kanitlanmasi
B) Ticaret yollarinin degismesi
C) Yeni kesfedilen yerlerden Avrupa'ya bol miktarda hammaddenin asinmasi
D) Osmanli Devleti'nin sömürgecilik faaliyetlerine katilmasi

       
  HAZIRLAYAN:   www.onlinetestcoz.biz
Kaynak: www.sosyalciler.com





1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
B C B A A D A C B D A C D C B A B D C D