8 Şub 2012

7. SINIF EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT -Geçmişte ve Günümüzde Mesleki Eğitimi- TEST-5

Share
ekonomi ve sosyal hayat


7. sınıf sosyal bilgiler Ekonomi ve Sosyal Hayat ünitesi online test çöz, 7. sınıf sosyal bilgiler online test çöz, 7. sınıf sosyal enderun medrese ile ilgili soru çöz soru çöz, online testler soru çöz, online testler, Ahilik lonca ,enderun, medrese online testler, geçmişte ve günümüzde mesleki eğitimi online test çöz, ahilik loca online teest çöz, enderun ile ilgili test soruları, 7. sınıf sosyal bilgiler online test çöz online sorular onlinetestcöz.biz
7. SINIF EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT -Geçmişte ve Günümüzde Mesleki Eğitimi- TEST-5 


  1. 
A)
B)
C)
D)
1)Asagidakilerden hangisi mesleki egitim ile ilgili kurumdur?

A) Lonca
B) Ösür
C) Haraç
D) Timar
  2. 
A)
B)
C)
D)
2)
Asagidakilerden hangisi Osmanli Medreselerinde okutulan pozitif bilimlerden biri degildir?

A) Tip
B) Matematik
C) Astronomi
D) Tefsir
  3. 
A)
B)
C)
D)
3)Asagidakilerden hangisi Enderun Mektebinin özelliklerinden biri degildir?

A) Sadrazamlarin yetistirildigi kurumlardi.
B) Sadece Müslüman çocuklari egitiliyordu.
C) Teorik ve uygulamali olarak iki türlü egitim veriliyordu.
D) Saray Okulu da denilmekteydi.
 4.
A)
B)
C)
D)
4)
-Egitim ve ögretim faaliyetleri vakiflar araciligiyla devam ettirilir.
-Bu vakiflar ögrencilerin yeme, içme ve barinma gibi ihtiyaçlarini karsilar.
-Islami ilimler, fizik, kimya, tarih, cografya gibi dersler okutulur.
-Daha çok bilimsel çalismalar yapilir.

Yukarida bazi özellikleri verilen kurum hangisidir?

A) Ahilik
B) Imarethane
C) Enderun
D) Medrese
  5.
A)
B)
C)
D)
5)Asagidakilerden hangisi Selçuklu ve Osmanli Devleti dönemlerinde olusan Ahilik teskilatinin amaçlarindandir?

A) Devlet adami yetistirmek
B) Halka okuma ve yazma ögretmek
C) Usta çirak anlayisi içinde uygulamali meslek elemani yetistirmek
D) Devletin asker ihtiyacini karsilamak
  6.
A)
B)
C)
D)
6)
Asagidakilerden hangisi Ahi teskilatinin özelliklerindendir?

A) Toplum sagligi ile ilgilenir.
B) Kisinin egitilip üretici hâle getirilmesini amaç edinir.
C) Dogruluktan ayrilmamayi ilke edinmistir.
D) Esnaf birlikleridir.
  7.
A)
B)
C)
D)
7)Ahilik örgütü sık sık denetim yapip, esnafin kaliteli mal üretip, üretmedigini denetlermis. Dericilerin esnaf lideri Ahi Evran, yaptigi denetlemelerin sonunda kalitesiz is yapan ayakkabi ustalarinin mallarini keser ve dükkaninin damina atarmis. Damdaki ayakkabilari görenler dükkandan alisverisi keserek esnafi ayiplarmis. Bu nedenle pabuçlari dama atilmasin diye esnaf her zaman standartlara uygun mal üretmeye çalisirmis.
Yukaridaki parçada hangisine deginilmemistir?

A) Ahilik örgütünün amacina
B) Vakif haftasinin hangi tarihler arasinda gerçeklesecegine
C) Pabuçlarin dama atilmasi, deyiminin nereden ortaya çiktigina
D) Eski dönemlerde esnafin standartlara uygun mal üretmesinin kontrolüne
  8.
A)
B)
C)
D)
8) Osmanlilarda en önemli egitim kurumu olan medreselerde Islami bilimlerin yaninda fen ve sosyal bilimler, matematik tip, astronomi gibi dersler de okutulmustur. Bu kurumlardan mezun olan kazasker, müderris, kadi olarak devletim önemli makamlarinda görevlendirilmistir.
Verilenlere göre medreselerle ilgili asagidaki yargilardan hangisine ulasilamaz?

A) Medrese egitimi alanlar devletin önemli kademelerinde görev yapabilirlerdi.
B) Medreselerde sosyal bilimlere gereken önem verilmemistir.
C) Medreseler üst düzey egitim kurumlariydi.
D) Medreselerde fen bilimlerinin de ögretimi yapilmistir.


  9.
A)
B)
C)
D)
9)Asagidakilerden hangisi Osmanli Devleti'nde esnaflar için yapilanmis olan lonca teskilatinin görevlerinden biri degildir?

A) Kaliteli mal üretimini saglamak.
B) Esnaflar arasinda dayanismayi. saglamak.
C) Kanunlarin uygulanmasini saglamak.
D) Ürünlerin satis fiyatlarini belirlemek.
  10.
A)
B)
C)
D)
10)Osmanli Devleti'nin kurulus devrinde faaliyete geçen ilk medrese hangi padisah döneminde açilmistir?

A) II. Mehmet
B) II. Murat
C) Osman Gazi
D) Orhan Gazi
  11.
A)
B)
C)
D)
11) Osmanli Devleti'nde mesleki egitimi gerçeklestiren kurum asagidakilerden hangisidir?

A) Loncalar
B) Mahalle Mektepleri
C) Medreseler
D) Divan-i Hümayun
  12.
A)
B)
C)
D)
12)Osmanli Devleti'nde Lonca teskilatlari gerektiginde üyelerine kredi saglayip, zararlarini karsilamaktaydi.
Bu uygulamayla asagidakilerden hangisi amaçlanmistir?

A) Toprak sisteminin bozulmasini engellemek.
B) Esnaflarin dayanisma içinde olmasini saglamak.
C) Esnaflarin iflas etmesini önlemek.
D) Ürünlerin fiyatlarini belirlemek.
  13.
A)
B)
C)
D)
13)Osmanli Devleti'nde, esnaflar ürünleri istedikleri fiyatta satamazlardi. Ürünlerin fiyatlari esnaf teskilatlari tarafindan belirlenirdi.
Bu uygulamayla dogrudan ulasilmak istenen amaç asagidakilerden hangisidir?

A) Ülkede hukuk birligini saglamak.
B) Vergi adaletsizligini önlemek.
C) Haksiz rekabeti engellemek.
D) Üretimi arttirmak
  14.
A)
B)
C)
D)
14)Osmanlida esnaf ve zanaatkârlar kendi alanlarindaki loncalara kayitliydilar. Esnaf ve zanaatkârlarin is yeri açabilmeleri, çirakliktan ustaliga geçme süresince geçirecekleri dönemler bagli olduklari loncalarin kurallarina göre yapilmak zorundaydi.
Yukaridaki bilgilere göre loncalarla ilgili asagidakilerden hangisi söylenebilir?

A) Tüm esnaflar ayni loncada toplanmislardir.
B) Sanayi inkilâbi loncalari olumsuz etkilemistir.
C) Loncalar ticareti denetim altinda tutmuslardir.
D) Loncalar üyelerini kontrol altinda tutmuslardir.
  15.
A)
B)
C)
D)
15)Osmanli Devleti'nde çok çesitli derslerin okutuldugu medreselerde 17. yüzyildan itibaren fen ve matematik dersleri verilmeye baslandi. Bu da medreselerdeki egitimin bozulmasina neden oldu.
Bu durum asagidakilerden hangisine neden olmamistir?

A) Bilim adamlarinin yetismemesine.
B) Medreselere giden ögrenci sayisinin azalmasina.
C) Medreselerin çagin gerisinde kalmasina.
D) Avrupa'daki bilimsel gelismelerin takip edilmemesine.
  16.
A)
B)
C)
D)
16)Asagidakilerden hangisi Osmanlilarda esnaf örgütüdür?

A) Lonca
B) Timar
C) Medrese
D) Nisanci
  17.
A)
B)
C)
D)
17)Selçuklular döneminde Anadolu sehirlerinde görülen Ahilik teskilati asagidaki alanlardan hangisiyle dogrudan ilgilidir?

A) Saglik
B) Zanaatkarlik
C) Askerlik
D) Yönetim
  18.
A)
B)
C)
D)
18)II. Murat zamaninda açilan; idareci, devlet adami, sanatkâr yetistirilen egitim kurumu asagidakilerden hangisidir?

A) Enderun
B) Medrese
C) Ahilik
D) Külliye

  19.
A)
B)
C)
D)
19) Asagidakilerden hangisi, medrese egitiminin özellikleri arasinda gösterilebilir?

A) Ögrenciler sinavsiz olarak alinirdi
B) Egitim faaliyetleri vakiflar araciligiyla yürütülürdü
C) Bu egitim kurumu Ahi Evran tarafindan kurulmustur
D) Osmanli Devleti'nin idari kadrosu buralarda yetistirilirdi
  20.
A)
B)
C)
D)   
20)Ahilik teskilatinin baslica görevleri; usta çirak kalfa iliskilerinin düzenlenmesi, mesleki hayatin gelismesi, esnaf ve sanatkarlarin denetlenmesi, fiyatlarin kontrolü ve kurallara uymayan esnafa yaptirim uygulanmasidir.
Buna göre Ahilik teskilatinin görevleri günümüzdeki hangi kurulusla benzerligi yoktur?

A) Esnaf ve sanatkarlar odasi
B) Tüketici haklari dernekleri
C) Meslek okullari
D) Siyasal bilgiler fakültesi

       
  HAZIRLAYAN:   www.onlinetestcoz.biz
Kaynak: www.sosyalciler.com






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
A D B D C A B B C D A C C D B A B A C D