8 Şub 2012

7. SINIF EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT -Sanayinin Gelişi ve Getirdikleri - TEST-3

Share
ekonomi ve sosyal hayat


7. sınıf sosyal bilgiler Ekonomi ve Sosyal Hayat ünitesi online test çöz, 7. sınıf sosyal bilgiler online test çöz, 7. sınıf sosyal sanayinin gelişi ve getirdikleri ile ilgili soru çöz soru çöz, online testler soru çöz, online testler, Sanayi inkılabı online testler,
7. SINIF EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT -Sanayinin Gelişi ve Getirdikleri - TEST-3 


  1. 
A)
B)
C)
D)
1) Asagidakilerden hangisi Sanayi Inkilabinin sonuçlarindan biri degildir?

A) Uluslararasi ticaretin gelismesi
B) Pazar bulma ihtiyacinin artmasi
C) Mutlak kralliklarin kurulmasi
D) Büyük fabrikalarin kurulmasi
  2. 
A)
B)
C)
D)
2)
Sanayi Inkilâbindan sonra hizla fabrikalarin kurulmasi öncelikle asagidakilerden hangisini olumsuz yönde etkilemistir?

A) Insan gücüyle çalisan atölyeleri
B) Ticaretle ugrasanlari
C) Büyük fabrika sahiplerini
D) Egitimli halk sinifini
  3. 
A)
B)
C)
D)
3)Avrupa'da Sanayi Inkilabinin gerçeklestigi dönemde Osmanli Devleti'nin ham madde ve pazar yeri haline gelmesinde asagidakilerden hangisinin de etkili oldugu söylenebilir?

A) Timar sisteminin bozulmasinin
B) Kapitülasyonlarin
C) Köyden kente göçün
D) Issizligin artmasinin
 4.
A)
B)
C)
D)
4)Asagidakilerden hangisi, Sanayi Inkilâbinin sonuçlari arasinda gösterilemez?

A) Ham madde ve pazar sorunlarinin ortaya çikmasi
B) Küçük imalathanelerin yerini büyük fabrikalarin almasi
C) Avrupa'da Rönesans ve reform hareketlerinin hizlanmasi
D) Isçi sinifinin haklarini korumak için sendikalarin kurulmasi
  5.
A)
B)
C)
D)
5)I. Insan ve hayvan gücüne dayali üretim, yerini makine gücüne birakmistir.
II. Dogal kaynaklarin tüketimi azalmistir.
III. Fabrikalarin çogalmasi ile isçi sinifi ortaya çikti.
IV. Tarimsal üretim yerini hayvanciliga birakmistir.
Yukarida verilenlerden hangisi Sanayi Inkilâbi'nin sonuçlarindandir?

A) I-II
B) I-III
C) II-III
D) III-IV
  6.
A)
B)
C)
D)
6)
Sanayi devriminden sonra Avrupa'dan gelen bol ve ucuz mallar Osmanli'yi Avrupa'nin pazari haline getirmis ve burada sanayinin kurulmasini engellemistir. Bütün bunlar esnaf teskilati olan loncalari olumsuz etkilemistir. Bu yüzden Osmanli Devleti, Lonca teskilatini ve dolayisiyla yerli üretimini güçlendirmek için bazi faaliyetlerde bulunmustur.
Asagidakilerden hangisi bu amaca yönelik bir faaliyet degildir?

A) Yerli malini kullanimin tesvik edilmesi.
B) Dokuma ve çini fabrikalarinin açilmasi.
C) Sanayi sirketlerinin kurulmasi.
D) Bazi Avrupa devletlerine ticari imtiyazlar verilmesi.
  7.
A)
B)
C)
D)
7)Sanayi devriminin;
I. Köyden kente göçün hizlanmasi.
II.Sömürgeciligin hizlanmasi.
III.Üretimin artmasi.

sonuçlarindan hangisi yada hangileri uluslar arasi rekabete ortam hazirlamistir?

A) Yalniz I
B) I ve III
C) II ve III
D) Yalniz II
  8.
A)
B)
C)
D)
8) Sanayi devrimi ile büyük fabrikalar kurulmus, bu durum da ucuz ve seri üretimin baslamasina neden olmustur.
Sanayi devriminin asagidaki sonuçlardan hangisi I. Dünya Savasi'na ortam hazirlamistir?

A) Sömürgecilik anlayisinin yayginlasmasi.
B) Köyden kente göçün hizlanmasi.
C) Sehir nüfusunun artmasi.
D) Isçi sinifinin ortaya çikmasi.
  9.
A)
B)
C)
D)
9)
I. Sehir nüfusunun artmasi.
II. Ham madde ve pazar ihtiyacinin artmasi
III. Isçi sinifinin ortaya çikmasi.

Sanayi Devriminin yukarida verilen sonuçlardan hangisi veya hangileri I. Dünya Savasi'na ortam hazirlamistir?

A) Yalniz I
B) II ve III
C) Yalniz II
D) I ve II
  10.
A)
B)
C)
D)
10)Sanayi devrimi öncesinde insan ve hayvan gücüne dayali üretim sekli varken sanayi devriminden sonra makineli üretime geçilmistir.
Buna göre sanayi devrimi ile ilgili asagidakilerden hangisinin ortaya çiktigi savunulamaz?

A) Issizlik sorunu ortaya çikmistir.
B) Ham madde gereksinimi azalmistir.
C) Üretim faaliyetleri artmistir.
D) Insan gücüne olan gereksinim azalmistir.
  11.
A)
B)
C)
D)
11)
Sanayi Devriminin Osmanli Imparatorlugu'nu olumsuz etkilemesinde Osmanli Imparatorlugu'ndaki hangi durumun etkili oldugu söylenebilir?

A) Yeniçeri ocaginin bozulmasi.
B) Osmanli Devleti'nin çok uluslu bir yapiya sahip olmasi.
C) Askeri harcamalarin artmasi.
D) Kapitülasyonlarin genisletilerek birçok devlete taninmasi.
  12.
A)
B)
C)
D)
12)Sanayi devrimi ve birçok Avrupa ülkesinin kapitülasyonlardan yararlanmasi ile Osmanli Devleti açik Pazar haline gelmistir.
Bu durum Osmanli Devleti'nde asagidaki gelismelerden hangisine neden olmustur?

A) Sinif farkliliklarinin ortaya çikmasina.
B) Toprak kayiplarinin artmasina.
C) Ithal mallarin iç piyasaya egemen olmasina.
D) Bilimsel gelismelerin yasanmasina.
  13.
A)
B)
C)
D)
13)Asagidakilerden hangisi Avrupa'da ticaretin gelismesiyle ilgili bir gelisme degildir?

A) Burjuva sinifinin güçlenmesi.
B) Sömürge imparatorluklarin kurulmasi.
C) Derebeylik rejiminin zayiflamasi.
D) Yeni ticaret yollarinin bulunmasi.
  14.
A)
B)
C)
D)
14)"Sanayi Inkilabi ilk Ingiltere'de baslamis ve daha sonra tüm Avrupa'ya yayilmistir. Fakat Sanayi Inkilabi yapilan ülkeler zenginlesirken dünyadaki pek çok ülke ve Osmanli Devleti'nin ekonomisi bozulmustur."
Asagidakilerden hangisi Sanayi Inkilabi'nin bu olumsuz etkisinin temel nedenlerinden degildir?

A) Buhar makinesinin icad edilmesi
B) Üretimin hizlanmasi ve mallarin ucuza üretilmesi
C) Büyük devletlerin digerlerini sömürgelestirmesi
D) Fabrikalasmanin baslamasi
  15.
A)
B)
C)
D)
15) Sanayi devrimi sonrasinda Avrupa'da büyük fabrikalar kurulmus ve üretim artmisti. Ucuza üretilen mallar satabilmek için yeni pazarlar aramaya baslamislardi. Bu da Avrupa devletleri arasinda rekabeti arttirmistir.
Buna göre asagidakilerden hangisi Osmanli Devleti'ni olumsuz etkilememistir?

A) Loncalarin önemini kaybetmesi.
B) Yerli mallarinin ucuz Avrupa mallariyla rekabet edememesi.
C) El tezgâhlarinin yavas yavas kapanmasi.
D) Akdeniz limanlarinin öneminin artmasi
  16.
A)
B)
C)
D)
16)
-Isçi sinifi ortaya çikmistir.
-Kapitalizm, sosyalizm, emperyalizm gibi akimlar ortaya çikmistir.
Yukaridaki gelismeler asagidakilerden hangisinin sonucudur?

A) Fransiz Ihtilali
B) Sanayi Inkilabi
C) I. Dünya Savasi
D) Rönesans
  17.
A)
B)
C)
D)
17)Sanayi devrimi ile Avrupa'da üretim faaliyetleri artmistir. Bu durum ham madde ihtiyacini dogurmustur.
Bu durum asagidakilerden hangisine ortam hazirlamistir?

A) Sömürgecilik faaliyetlerinin baslamasina.
B) Avrupa ülkelerinin gücü kaybetmesine.
C) Bilimsel faaliyetlerin gelismesine.
D) Cografi kesiflerin yapilmasina.
  18.
A)
B)
C)
D)
18)Sanayi inkilâbi ile birlikte Avrupa'da buhar gücünden yararlanilmis, insan gücünün yerine makine gücü kullanilmaya baslanmistir. Bunun sonucunda devletler arasinda sanayilesme rekabeti ortaya çikmis ve çok sayida fabrika kurulmustur.
Asagidakilerden hangisi bu gelismelerin sonuçlarindan biri olamaz?

A) Uluslar arasi ekonomik rekabet artmistir.
B) Sömürgecilik hareketleri yavaslamistir.
C) Büyük sanayi kentleri ortaya çikmistir.
D) Üretim miktari artmistir.
  19.
A)
B)
C)
D)
19)
-Isçi sinifi ortaya çikti.
-Ham madde ve Pazar ihtiyaci artti.
Yukari verilenler asagidakilerden hangisi ile gerçeklesmistir?

A) Rönesans
B) Cografi Kesifler
C) Fransiz Ihtilali
D) Sanayi inkilâbi
  20.
A)
B)
C)
D)   
20)Asagidakilerden hangisi 19. yüzyilin baslarinda meydana gelen sanayi inkilâbinin sonuçlari arasinda gösterilemez?

A) Demokratik yönetimlerin kurulmasi.
B) Demir yolu ve deniz yolu ulasiminin gelismesi.
C) Ham madde ve Pazar arayisinin hizlanmasi.
D) Sömürgecilik yarisinin hiz kazanmasi.

       
  HAZIRLAYAN:   www.onlinetestcoz.biz
Kaynak: www.sosyalciler.com






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
C A B C B D D A C B D C C A D B A B D A