8 Şub 2012

7. SINIF ÜLKELER ARASI KÖPRÜLER-1. Dünya Savaşı ve Çanakkale'de Mustafa Kemal- TEST-1

Share
KUVVET VE HAREKET


7. sinif sosyal bilgiler Ülkeler arasi köprüler online test çöz, 7. sinif sosyal bilgiler Ülkeler arasi köprüler online test çöz, 7. sinif sosyal Ülkeler arasi köprüler konusu ile ilgili soru çöz soru çöz, 7. sinif sosyal bilgiler dersi 1. dünya savasi ve çanakkalede Mustafa Kemal konusu online testler soru çöz, online testler
7. SINIF ÜLKELER ARASI KÖPRÜLER-1. Dünya Savaşı ve Çanakkale'de Mustafa Kemal- TEST-1 


  1. 
A)
B)
C)
D)
1)I. Dünya Savasi öncesinde bagimsizlik isteyen farkli uluslari içinde bulunduran imparatorluklar vardi. Savas sonunda bu imparatorluklar yikildi ve yerlerine ulus devletler kuruldu.
Bu durum, I. Dünya Savasi'nin asagidaki nedenlerinden hangisine bagli bir sonuçtur?

A) Milliyetçilik hareketlerine
B) Ham madde ve pazar arayisina
C) Sanayi Inkilabi'na bagli sömürgecilik yarisina
D) Devletler arasinda yasanan çikar çatismalarina
  2. 
A)
B)
C)
D)
2)
19. yüzyil boyunca Avrupa'da sanayilesme hiz kazandi; devletler, ham madde kaynaklari ve pazar elde etmede birbirleriyle yaristilar. Bu yaris devletler arasinda gerilimi artirarak 20. yüzyilin baslarinda savasa neden oldu.
Buna göre 20. yüzyilin baslarinda devletler arasindaki savasin nedeni asagidakilerden hangisidir?

A) Imparatorluktaki ayaklanmalar
B) Krallarin yetkilerini genisletme istegi
C) Demokratik haklar elde etme çabasi
D) Devletler arasi ekonomik çikar çatismalari
  3. 
A)
B)
C)
D)
3)I. Dünya Savasi'ni baslatan neden olarak Avusturya - Macaristan Imparatorlugu veliahdinin öldürülmesi gösterilirken, asil nedenin Avrupa devletleri arasindaki siyasal ve ekonomik çikar paylasimi oldugu kabul edilmektedir.
Bu paragrafta verilen bilgilere göre, asagidaki genellemelerden hangisine ulasilabilir?
A) Toplumun içinde bulundugu kosullar anlasilamadan olaylar anlasilamaz.
B) Olaylarin görünen nedenleri disinda baska nedenleri de vardir.
C) Benzer olaylar benzer sonuçlara neden olur.
D) Küçük olaylar birikerek büyük olaylara yol açar.
 4.
A)
B)
C)
D)
4)Arabistan yarimadasinda Osmanli ile Ingilizler arasinda yapilan savasta Araplarin Ingilizleri desteklemesi asagidakilerden hangisinin dikkate alinmadigini gösterir?

A) Halifelik Makaminin
B) Osmanlicilik fikrînin
C) Türkçülük akiminin
D) I. Dünya Savasinin
  5.
A)
B)
C)
D)
5)I. Dünya Savasi'nin çikmasinda temel nedenin sömürgecilik ve hammadde arayisi oldugunu söyleyen bir Sosyal Bilgiler ögretmeni, savasin çikma alanini neye dayandirmis olur?

A) Siyasi
B) Askeri
C) Ekonomik
D) Kültürel
  6.
A)
B)
C)
D)
6)
20. yüzyil baslarinda Italya'nin, Osmanli Devleti'ne ait, ham madde kaynaklari bakimindan zengin olan Trablusgarp ve Bingazi'yi ele geçirmek istemesi Trablusgarp Savasi'na neden olmustur.
Bu bilgiye bakarak Trablusgarp Savasi'nin çikmasinda asagidaki düsüncelerden hangisinin etkili oldugu söylenebilir

A) Milliyetçilik
B) Bagimsizlik
C) Sömürgecilik
D) Panslavizm
  7.
A)
B)
C)
D)
7)Asagidaki devletlerden hangisi Üçlü Ittifak Devletleri arasinda yer alir?
A) Rusya
B) Fransa
C) Osmanli Devleti
D) Almanya
  8.
A)
B)
C)
D)
8) Çanakkale Savasi'nda Mustafa Kemal'in Itilaf kuvvetlerinin çikartma yapacaklari yerleri önceden hesaplayarak hazirlik yapmasi, Mustafa Kemal'in asagidaki özelliklerinden hangisi ile ilgili oldugu söylenemez?

A) Çok yönlülügü
B) Ileri görüslülügü
C) Askerî dehasi
D) Düsmani iyi tanimasi
  9.
A)
B)
C)
D)
9)"Tarihteki bütün savaslarin gerçek nedeni ekonomiktir."
diyen bir tarihçinin I. Dünya Savasi'nin ekonomik nedenlerini siralarken asagidakilerden hangisini söylemesi dogru olmaz?
A) Ingiltere -Almanya arasinda sömürge yarisinin olmasi
B) Fransa'nin madenleri ile zengin Alses-Loren bölgesini Almanlara kaptirmasi
C) Rusya'nin Avusturya - Macaristan'da yasayan Sirplari kiskirtmasi
D) Almanya ve Italya'nin sömürge elde etmek istemesi
  10.
A)
B)
C)
D)
10)Çanakkale Savaslari sonunda;
-Bulgaristan Ittifak Devletleri'nin yaninda savasa girmistir.
-Rusya'nin müttefiklerinden yardim alma ümidi azalmistir.
-Savas en az iki yil uzamistir.

Buna göre Çanakkale Savaslari'nin sonuçlari için asagidakilerden hangisi söylenemez?

A) Balkanlardaki Rus etkisi artmistir.
B) Rusya'nin savastaki etkinligi azalmistir.
C) Ittifak Devletleri'nin sayisi artmistir.
D) I. Dünya Savasi'ndaki can ve mal kaybinin artmasina neden olmustur.
  11.
A)
B)
C)
D)
11)Mustafa Kemal'in taninmasini saglayan ve onun Kurtulus Savasi'nda bir önder olmasini saglayan cephe asagidakilerden hangisidir?

A) Kafkas Cephesi
B) Suriye Cephesi
C) Trablusgarp Cephesi
D) Çanakkale Cephesi
  12.
A)
B)
C)
D)
12)I. Dünya Savasi'nin ortaya çikmasinda etkili olan nedenlerin basinda milli birligini geç tamamlayan devletler olmustur.
Buna göre, yeni kurulan devletler asagidakilerden hangisinin yaydigi fikir akimlarindan etkilenmislerdir?
A) Rönesans
B) Sanayi Inkilabi
C) Fransiz Ihtilali
D) Cografi Kesifler
  13.
A)
B)
C)
D)
13)Ingiliz ve Fransiz savas gemilerinden olusan bir donanma, Istanbul'a denizden ulasmak ve Rusya'ya yardim ulastirmak için 18 Mart 1915 tarihinde Çanakkale Bogazi'ni geçme girisiminde bulundu. Ancak kahraman Türk ordusu tarafindan durduruldu.
Asagidakilerden hangisi bu cephenin Itilaf Devletleri tarafindan kaybedildigini kanitlar nitelikte degildir?

A) Rusya'ya yardim ulasamamasi
B) Hicaz'da Araplarin Ingilizlere yardim etmesi
C) Rusya'nin savastan çekilmesi
D) Savasin daha genis alanlara yayilmasi
  14.
A)
B)
C)
D)
14)Asagidaki devletlerden hangisi savas basladiktan sonra taraf degistirerek Üçlü Ittifak'tan Itilaf devletine geçmistir?

A) Yunanistan
B) Italya
C) Almanya
D) Bulgaristan
  15.
A)
B)
C)
D)
15)

28 Haziran Sırp milliyetçiler Avusturya Arşidükü  Ferdinand'ı öldürdüler.
28 Temmuz Avusturya - Macaristan, Sırbistan'a savaş açtı.
29 Temmuz Rusya, müttefiki Sırbistan'a yardım etmek için Avusturya - Macaristan'a savaş açtı.
1 Ağustos Almanya, müttefiki Avusturya -Macaristan'a yardım etmek için Rusya'ya savaş açtı.
2 Ağustos Fransa, müttefiki Rusya'ya yardım etmek için Almanya'ya savaş açtı.
4 Ağustos İngiltere, müttefiki Fransa'yı destekle­mek için Almanya'ya savaş açtı.

I. Dünya Savasi'nin baslamasina yol açan olaylarin gösterildigi tabloya bakarak, asagidaki devletlerden hangisinin farkli bir grupta yer aldigi söylenebilir?

A) Ingiltere
B) Rusya
C) Fransa
D) Almanya
  16.
A)
B)
C)
D)
16)Osmanli Devleti'nin Birinci Dünya Savasi'na Almanya'nin yaninda katilmasi, asagidakilerden hangisi üzerinde etkili olmamistir?

A) Savasin genis bir alana yayilmasi
B) Savastaki cephe sayisinin artmasi
C) Almanya'nin denizlerde üstünlügü ele geçirmesi
D) Rusya'nin müttefikleri ile baglanti kurmasinin zorlasmasi
  17.
A)
B)
C)
D)
17)I. Dünya savasi sirasinda Osmanli halifesi Itilaf devletlerine karsi kutsal cihat ilan ederek tüm Müslümanlari savasa katilmaya davet etmistir. Ancak Ingiliz ve Fransiz sömürgelerindeki Müslümanlar cihat çagrisina uymamistir.
Bu bilgilere bakilarak;
I. Halifelik makami amacina ulasamamistir.
II. Müslümanlar halifeyi desteklemistir.
III. Osmanli Ingilizler üzerinde üstünlük kurmustur.

yargilarindan hangilerine ulasilabilir?

A) Yalniz I
B) Yalniz II
C) I ve II
D) II ve III
  18.
A)
B)
C)
D)
18)I. Devletler arasi ham madde ve pazar yarisinin artmasi
II. Her ulusun kendi bagimsiz yönetimini kurma istegi

I. Dünya Savasi'nin çikma nedenleriyle ilgili bu olgular, asagidakilerden hangisinde onlari ortaya çikaran olaylarla dogru olarak eslestirilmistir?

I                       II
A) Sanayi inkilabi Fransiz ihtilali
B) Cografi kesifler    Fransiz ihtilali
C) Sanayi inkilabi      Cografi Kesifler
D) Cografi kesifler Rönesans
  19.
A)
B)
C)
D)
19)Osmanli Devleti ile Itilaf devletleri arasinda imzalanan ateskes antlasmasi asagidakilerden hangisidir?

A) Versay
B) Mondros
C) Nöyyi
D) Sevr
  20.
A)
B)
C)
D)   
20)I. Dünya Savasi'ndan sonra Itilaf Devletleri yenilen devletlere imzalattiklari antlasmalarda bazi ilkeleri esas almislardir. Bunlar; yenilen devletlerin topraklarini küçültmek veya o topraklarda yeni devletler kurmak, askerî kisitlamalar getirmek, agir savas tazminati ödetmek ve ayni zamanda ekonomik yükümlülük getirmekti.
Itilaf Devletlerinin bu davranisinin asagidakilerden hangisine yol açtigi söylenemez?

A) Avrupa siyasi haritasinin degismesine
B) Kazanan devletlerin avantajli duruma geçmesine
C) Yenilen devletlerin agir ekonomik yük altina girmesine
D) Savasi kaybeden devletlerin sinirlarini korumasina

       
  HAZIRLAYAN:   www.onlinetestcoz.biz
Kaynak: www.sosyalciler.com





1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
A D B A C C D B C A D C B B D C A A B D