10 Şub 2012

8. SINIF MİLLİ UYANIŞ : YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER - I. Dünya Savaşı - TEST-1

Share
MILLI UYANIS:YURDUMUZUN ISGALINE TEPKILER 1. DÜNYA SAVASI

8. sinif T.C. Atatürkçülük ve Inkilap Tarihi Milli Uyanış: Yurdumuz İşgaline Tepkiler ünitesi online test çöz, 8. sinif inkilap tarihi online test çöz, 8. sinif inkilap tarihi 1. birinci dünya savaşı online test çöz, soru çöz, online testler soru çöz, online testler, inkilap tarihi online testler, birinci dünya savaşı, 1. dünya savaşı onlinetestcoz.biz
8. SINIF MİLLİ UYANIŞ : YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER - I. Dünya Savaşı - TEST-1


  1. 
A)
B)
C)
D)
1)I. Dünya Savasi sirasinda Anadolu'daki Ermenilerin Suriye'ye göç ettirilmesinin amaci asagidakilerden hangisidir?


A) Ermenilerin ticaret yapmalarini engellemek
B) Irkçi bir politika ile Dogu Anadolu'nun Türklestirilmek istenmesi
C) Ermenilerin doguyu isgal eden Ruslara yardim etmelerini ve huzursuzluk çikarmalarini engellemek
D) Ekonomik durumlarin bozulmasi

  2. 
A)
B)
C)
D)
2)
Osmanli Devleti'nin I.Dünya Savasi'na girmesi savasin gidisi üzerinde nasil bir etkide bulunmustur?

A) Dünya güçler dengesini bozmustur
B) Savasi genis bir alana yaymistir
C) ABD'nin savasa girmesini hizlandirmistir
D) Italya'nin savasa girme olasiligini arttirmistir
  3. 
A)
B)
C)
D)
3)Birinci Dünya Savasi'nin çikmasinda, asagidaki etkenlerden hangisinin en az rol oynadigi savunulabilir?
A) Ekonomik yayilma politikasi
B) Hanedan çekismeleri
C) Balkanlarda Rus, Avusturya-Macaristan anlasmazligi
D) Ulusçuluk düsüncesi
 4.
A)
B)
C)
D)
4)Birinci Dünya Savasi'nda Araplarin Türklere karsi Ingilizlerle birlikte hareket etmesi, asagidaki görüslerden hangisinin geçerliligini yitirdigini gösterir?


A) Ümmetçilik
B) Osmanlicilik
C) Halkçilik
D) Türkçülük

  5.
A)
B)
C)
D)
5)Daha önce gizli antlasmalarla Italya'ya verilen Izmir ve çevresi, Paris Baris Konferansi'nda Yunanistan'a verilmistir.
Bu durumun sebebi sizce ne olabilir?


A) Italyanlarin Osmanli Devleti'ne karsi dostane bir tutum içine girmesi
B) Milletler Cemiyeti'nin bu yöndeki karari
C) Ingilizlerin Yunanlilara sempati duymasi
D) Yunanistan'in Italya'dan çok daha zayif bir devlet olmasi

  6.
A)
B)
C)
D)
6)
Birinci Dünya Savasi'nin en önemli nedeninin asagidakilerden hangisinin sonuçlarinda aramak gerekir?
A) Fransiz Devrimi'nin
B) Sanayi Devrimi'nin
C) Viyana Kongresi'nin
D) Cografi Kesiflerin




  7.
A)
B)
C)
D)
7)Osmanli Devleti, Birinci Dünya Savasi'nda asagidaki cephelerden hangisinde savasmamistir?
A) Kanal Cephesi
B) Kafkas Cephesi
C) Afganistan Cephesi
D) Irak Cephesi
  8.
A)
B)
C)
D)
8) Asagidakilerden hangisinde M. Kemal'in askeri dehasi Türk Milleti ve dünya kamuoyunca görülmüstür?


A) Trablusgarp Savasi
B) 31 Mart Olayi
C) Çanakkale Savasi
D) Balkan Savaslari



  9.
A)
B)
C)
D)
9)Osmanli devletinin I.Dünya savasina girme nedenleri arasinda asagidakilerden hangisi yer almaz?


A) Ingiltere ve Fransa'nin kiskirtmalari
B) Almanya'nin savasi kazanacagina inanilmasi
C) Osmanli Devletinin kaybettigi yerleri geri almak istemesi
D) Ittihat ve Terakki Partisinin Almanya'ya hayranlik duymasi

  10.
A)
B)
C)
D)
10)Enver Pasa komutasinda 90.bin askerimizin soguk hava sartlarindan dolayi donarak sehit düstügü cephe asagidakilerden hangisidir?
A) Çanakkale
B) Misir
C) Irak
D) Kafkasya

  11.
A)
B)
C)
D)
11)I.Dünya savasi devam ederken Bolsevik ihtilalinin yasamasi ile rejim degisikligine ugrayan ve geri çekilen ilk Avrupali ülke hangisidir?


A) A.B.D
B) Avusturya
C) Almanya
D) Rusya

  12.
A)
B)
C)
D)
12)Osmanli Devleti I.Dünya savasina çok büyük umutlarla girmis, ancak umdugunu bulamamistir.
Asagidakilerden hangisi Osmanli devletinin I. Dünya Savasina giris sebeplerinden biri olamaz?


A) Siyasi yalnizliktan kurtulma düsüncesi
B) Ittihat ve terakkinin Alman hayranligi
C) Kaybettigi topraklari geri alma istegi
D) Yeni sömürgeler kazanma düsüncesi

  13.
A)
B)
C)
D)
13)Itilaf Devletleri'nin hangi cephede basarisiz olmasi Rusya'da ihtilalin çikmasini hizlandirmistir?

A) Kafkasya Cephesi
B) Makedonya Cephesi
C) Çanakkale Cephesi
D) Kanal Cephesi

  14.
A)
B)
C)
D)
14)Asagidaki devletlerden hangisi Ittifak Devletlerindendir?


A) Avusturya-Macaristan
B) Fransa
C) Japonya
D) Ingiltere

  15.
A)
B)
C)
D)
15)Birinci Dünya Savasi'nin uzamasina asagidakilerden hangisinin sebep oldugu söylenebilir?

A) Kanal Cephesi
B) Çanakkale Cephesi
C) Suriye – Filistin Cephesi
D) Irak Cephesi
  16.
A)
B)
C)
D)
16)Osmanli Devleti, I. Dünya Savasi'na Almanya'nin yaninda girmistir. Osmanli Devleti'nin bu tercihinde Almanlara duyulan güvenden çok, Itilâf Devletlerine duyulan güvensizlik daha etkili olmustur.
Asagidakilerden hangisi, yukaridaki yargiyi destekleyen bir gelisme degildir?


A) Rusya'nin Balkan milletlerini Osmanli Devleti'ne karsi kiskirtmasi
B) Ingiltere ve Fransa'nin Balkan Savaslari sirasinda Osmanli aleyhine bir tutum izlemeleri
C) Ingiltere ve Fransa'nin I.Dünya Savasi öncesinde kapitülâsyonlari kaldirabileceklerini açiklamasi
D) Rusya'nin Bogazlara egemen olarak sicak denizlere ulasmak istegi

  17.
A)
B)
C)
D)
17)Çanakkale bogazina paralel bir sekilde 26 mayin döseyen ve Çanakkale Deniz Zaferinin kazanilmasinda büyük katkisi olan sanli gemi asagidakilerden hangisidir?

A) Goben Gemisi
B) Breslav Gemisi
C) Bandirma Gemisi
D) Nusret Mayin Gemisi

  18.
A)
B)
C)
D)
18)Ruslarla isbirligi yaparak Dogu Anadolu'daki birçok köyü yakip yikan ve yagmalayan bu azinliklari Osmanli devleti Suriye'ye göç'e zorlamistir. Çünkü kalmalari hem Osmanliya zarar veriyor hem de yaptiklari katliamlari Türklerin üzerine atiyorlardi.
Yukarida anlatilan bilgiye asagidakilerden hangisi bu olaylari gerçeklestiren azinliklardir?

A) Ermeniler
B) Rumlar
C) Araplar
D) Yahudiler

  19.
A)
B)
C)
D)
19)I. Dünya Savasinda;
- Osmanli'nin ilk mücadele ettigi cephe, 1914 Kasim'inda açilan Kafkas Cephesi'dir.
- 1915 Subat'indan itibaren mücadele edilen Çanakkale Cephesi ilk savunma cephesidir.
- Osmanli kuvvetlerinin açtigi tek cephe Kanal Cephesidir
.
Yukaridaki bilgilere göre asagidaki sonuçlardan hangisine ulasilabilir?
A) Kafkas Cephesinin taarruz cephesi olduguna
B) Cephelerdeki mücadelelerde Osmanli kuvvetlerinin hem saldiri hem de savunmayi amaçladığına
C) Çanakkale Cephesi'nde Osmanli kuvvetlerinin maglup olduguna
D) Kafkas Cephesinde Osmanli güçlerinin daha basarili olduguna

  20.
A)
B)
C)
D)   
20)Asagidakilerden hangisi Ittifak devletlerinden biri degildir?


A) Rusya
B) Almanya
C) Bulgaristan
D) Avusturya-Macaristan Imparatorlugu

       
  HAZIRLAYAN:   www.onlinetestcoz.biz
Kaynak: www.sosyalciler.com






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
C B B A D B C C A D D D C A B C D A B A