10 Şub 2012

8. SINIF MİLLİ UYANIŞ : YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER - I. Dünya Savaşı - TEST-2

Share
MILLI UYANIS:YURDUMUZUN ISGALINE TEPKILER 1. DÜNYA SAVASI


8. sinif T.C. Atatürkçülük ve Inkilap Tarihi Milli Uyanış: Yurdumuz İşgaline Tepkiler ünitesi online test çöz, 8. sinif inkilap tarihi online test çöz, 8. sinif inkilap tarihi 1. birinci dünya savaşı online test çöz, soru çöz, online testler soru çöz, online testler, inkilap tarihi online testler, birinci dünya savaşı, 1. dünya savaşı onlinetestcoz.biz
8. SINIF MİLLİ UYANIŞ : YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER - I. Dünya Savaşı - TEST-2


  1. 
A)
B)
C)
D)
1)I. Dünya Savasi'nda Osmanli Devleti'nin savastigi cephelerden biri de Çanakkale Cephesidir. Bu cephede kazanilan basari ayni zamanda savasin gidisati üzerinde Osmanli açisindan olumlu etkide bulunmustur.
Sizce asagidakilerden hangisi Çanakkale Cephesi'nin savasin gidisi üzerinde olumlu etkide bulundugunu kanitlamaz?


A) Bulgaristan'in Osmanli yaninda savasa katilmasi
B) Rusya'nin savastan çekilmesine zemin hazirlamasi
C) Itilaf devletlerinin bogazlari ele geçirememesi
D) Çok sayida insanin ölmesi
  2. 
A)
B)
C)
D)
2)
Hangi taarruz sirasinda 90 bin askerimizi soguk hava kosullari nedeniyle donarak kaybettik?

A) Sarikamis Harekâti
B) Çanakkale Harekâti
C) Balkan Harekâti
D) Sina Harekâti

  3. 
A)
B)
C)
D)
3)Olay I: I. Dünya Savasi'nda Osmanli Devleti bir çok cephede savasmistir.
Olay II: itilaf devletleri savas devam ederken gizli anlasmalarla Osmanli topraklarini aralarinda paylasmislardir.

Bu iki olay degerlendirildiginde asagidakilerden hangisi söylenebilir?


A) Savasin Osmanli tarafindan baslatildigi
B) Osmanlilarin Itilaf devletlerinin yaninda savasa katildigi
C) Osmanli topraklarinin jeopolitik öneme sahip oldugu
D) Itilaf devletleri arasinda birlik ve bütünlük olmadigi.

 4.
A)
B)
C)
D)
4)Asagidakilerden hangisi Üçlü itilaf devletlerinden degildir?

A) Almanya
B) Rusya
C) Fransa
D) Ingiltere
  5.
A)
B)
C)
D)
5)Kafkas cephesinin kapanmasina neden olan ve Osmanli'nin Batum, Ardahan gibi kaybettigi yerleri geri aldigi antlasma asagidakilerden hangisidir?

A) Ankara Antlasmasi
B) Brest - Litovsk Antlasmasi
C) Mondros Antlasmasi
D) Sevr Antlasmasi

  6.
A)
B)
C)
D)
6)
I. Dünya Savasi sirasinda Osmanlilara karadan Alman yardimlarinin ulasmasi asagidakilerden hangisi ile gerçeklesmistir?


A) Italya'nin taraf degistirmesiyle
B) Alman kara ulasim birliklerinin çok güçlü olmasiyla
C) Bulgaristan'in Ittifak Devletlerinin yaninda yer almasiyla
D) Rusya'nin Itilaf Devletlerinin yaninda yer almasiyla



  7.
A)
B)
C)
D)
7)Ingiltere ve Fransa, Osmanli Devleti, I.Dünya Savasi'na girince çok güçlü donanma ve ordu ile Çanakkale bogazi önüne geldiler. Böylece Çanakkale Savasi basladi.
Asagidakilerden hangisi Çanakkale Savasi'nin nedenlerinden biri degildir?


A) Zor durumdaki Rus Çarligina, müttefiklerin yardim etmek istemeleri
B) Osmanli Devleti'nin, Bakü petrollerini ele geçirmek istemesi.
C) Osmanli Devleti'ni savas disi birakmak istemeleri
D) Osmanli'yi savas disi birakarak Almanlari sikistirmak istemeleri
  8.
A)
B)
C)
D)
8) Asagidaki devletlerden hangisi, Birinci Dünya Savasi'ndan önce olusturulan Ittifak Grubu'nda yer aldigi halde, savasin baslamasindan bir süre sonra, bu ittifaktan ayrilarak, Itilaf Devletleri'nin safina katilmistir?


A) Fransa
B) Bulgaristan
C) Ingiltere
D) Italya



  9.
A)
B)
C)
D)
9)Bazi Avrupali Devletlerin, Osmanli Devleti'ni kendi taraflarinda Birinci Dünya Savasi'na sokmaya çalismalarinda, Osmanli Devleti'nin asagidaki özelliklerinden hangisi en çok etkili olmustur?


A) Askeri Gücü
B) Jeopolitik Konumu
C) Ekonomik Gücü
D) Savas Tecrübesi

  10.
A)
B)
C)
D)
10)Birinci Dünya Savasinda Çanakkale cephesinde savasan ANZAK kuvvetleri içinde asagidaki ülkelerin hangileri yer almistir?


A) Avustralya- Yeni Zelanda
B) Ingiliz-Hindistan
C) Yeni Zelanda-Çin
D) Italya-Japonya

  11.
A)
B)
C)
D)
11)Osmanli Devleti soguk, hastalik ve açlik karsisinda yaklasik 100.000 sehit vermistir.
-Ruslar ilerleyerek Mus, Bitlis, Van, Erzurum ve Trabzon'a kadar Dogu Anadolu'yu ele geçirmis,
-Mustafa Kemal, Mus ve Bitlis'i bizzat kurtarmistir.
-3 Mart 1918 Brest-Litowsk Antlasmasi ile bu bölgeler geri alinmistir.
Yukarida özelikleri verilen cephe I.dünya savasinin hangi cephesidir?

A) Irak
B) Kanal
C) Kafkas
D) Çanakkale

  12.
A)
B)
C)
D)
12)Almanlarin I.dünya savasinda Avrupa'da uyguladiklari savas planlari tümüyle basarisiz olmustur. Bu basarisizlik Almanlari yeni kuvvetler bulmaya ve yeni cepheler açmaya yöneltmistir. Almanlarin bu amaçlan kullanabilecekleri hazirdaki kuvvet Türk kuvvetleri idi. Osmanli Devletini savasin içine çekmek için bir mizansen gerekmekte idi. Akdeniz de Ingiliz gemileri ile çarpisan ve Türk Bogazlarina giren iki Alman savas gemisi Türkiye'yi savasa sokacak bahane oldu.
Osmanli devleti önce bu gemilerin Almanya'dan satin alindigini duyurdu. Yavuz ve Midilli adi verilen Alman mürettebatli, Türk bayrakli bu gemiler, Enver Pasanin bilgisi dâhilinde Karadeniz'e çikarilmislar ve Rus kalelerine ates açmislardir. Rusya'nin bu olayi Osmanli Devleti'nin kendisine savas ilani olarak degerlendirip karsilik vermesi, Osmanli Devletinin bir anda kendisini savasin içinde yer almaya mecbur etmistir.


Bu bilgiler isiginda;
I-Almanlar yeni cepheler açmayi çikarlarina uygun görmüslerdir
II-Enver pasa Almanlarla isbirligi içindedir.
III-Osmanli Hükümeti Rusya'dan yardim almistir
Durumlarindan hangilerine ulasilamaz?



A) Yalniz I
B) I ve II
C) I ve III
D) Yalniz III

  13.
A)
B)
C)
D)
13)MUSTAFA KEMAL, Türkiye'nin savasa girmesine karsi gelmisti. Ama bu is artik olup bittikten sonra bütün enerjisi ve yurtseverligi ile kendini savasa verecekti. Almanlari hiç sevmedigi halde, simdi müttefik olduklarina göre, sabri yettigi kadar onlarla bir arada çalismaya hazirdi. Sofya'daki ilk isi Bulgarlara savasa girmeleri için baski yapmak oldu. Mustafa Kemal'in bir baska görevi de, Bulgarlardan Türk ordulari için silâh ve yiyecek saglamakti
Mustafa Kemalin bu tutumu dikkate alinip degerlendirildiginde en dogru yargi asagidakilerden hangisidir?
A) Mustafa Kemal I.Dünya Savasina istemeyerek katilmistir.
B) Mustafa Kemal savasi onaylamamasina ragmen, müttefik devletlerle isbirligi yaparak yurdunu savunmustur.
C) Mustafa Kemal Almanlari sevmedigi halde onlarla çalismistir
D) Mustafa Kemal savasta Türk ordusuna silah ve yiyecek saglamistir


  14.
A)
B)
C)
D)
14)I. Dünya Savasi öncesi dünyayi etkileyen iki olay asagidaki seçeneklerden hangisinde dogru verilmistir?


A) Balkan savasi- Trablusgarp savasi
B) Sanayi inkilabi- Fransiz Ihtilali
C) Rönesans - Reform
D) Panislamizm – Alsas- Loren savasi

  15.
A)
B)
C)
D)
15)Çanakkale Cephesi'ni açan Itilaf Devletleri Bogazlari ve Istanbul'u alarak Osmanli Devleti'ni savas disi birakmayi, savasi sürdürmekte güçlük çeken Rusya'ya silah ve cephane yardimi yapmayi amaçladi. Ancak hem deniz hem de kara savaslarindan yenilgiyle ayrildi.
Bu sözlere bakarak Çanakkale Savaslarinin asagidakilerden hangisi üzerinde etkili oldugu savunulabilir?

A) Kafkas Cephesi'nin açilmasi
B) Ingiltere'nin Hindistan sömürgeleri ile baglantisinin
C) Rusya'nin, Almanya üzerindeki baskilarinin artmasi
D) kesilmesi Rusya'nin savastan çekilmesi
  16.
A)
B)
C)
D)
16)"I. Dünya Savasi'nin baslama nedeninin Avusturya - Macaristan imparatorlugu veliaht’inin bir Sirp genci tarafindan öldürülmesi oldugunu söyleyenler bu büyük olayin ekonomik, siyasi ve askeri yönlerini göz ardi etmislerdir." degerlendirmesini yapan bir tarihçi gözardi edilen olaylar arasinda asagidakilerden hangisi gösterilemez?


A) Silahlanma yarisi
B) Siyasî çekismeler
C) Devletlerarasi bloklasmalar
D) Büyük devletlerin kültürlerini yaymak istemeleri

  17.
A)
B)
C)
D)
17)I. Dünya Savasi'nin çikmasinda temel nedenin sömürgecilik ve hammadde arayisi oldugunu söyleyen bir Sosyal Bilgiler ögretmeni, savasin çikma alanini neye dayandirmis olur?

A) Siyasi
B) Askeri
C) Ekonomik
D) Kültürel
  18.
A)
B)
C)
D)
18)Almanya, I. Dünya Savasinda Osmanli Devleti'ni kendi yanina çekmek istemistir.
Almanya'nin böyle bir politika takip etmesinde Osmanli Devleti'nin hangi özelligi etkili oldugu söylenemez?

A) Jeopolitik konumu
B) Teknolojik üstünlügü
C) Insan kaynaklari
D) Halifelik gücü


  19.
A)
B)
C)
D)
19)Asagidakilerden hangisi Osmanli Devleti'nin çok uluslu yapisinin getirdigi olumsuzluktan faydalanarak devletin dagilmasini hizlandirmistir?
A) Milliyetçi düsüncenin yayilmasi
B) Sömürgeciligin yayilmasi
C) Bilim ve sanatin gelismesi
D) Imparatorluk geleneginin dogmasi

  20.
A)
B)
C)
D)   
20)I. Dünya Savasi'nin baslama nedenleri genel ve özel nedenler olmak üzere ikiye ayrilabilir.
Buna göre asagidakilerden hangisi savasin genel nedenlerinden biri olarak gösterilebilir?

A) Almanya ile Ingiltere arasindaki hammadde ve pazar rekabeti
B) Avusturya - Macaristan'in Sirbistan'a saldirmasi
C) Üçlü ittifak ve üçlü itilaf gruplarinin olusmasi
D) Fransa'nin Alsas-Loren'i geri almak istemesi

          HAZIRLAYAN:   www.onlinetestcoz.biz
Kaynak: www.sosyalciler.com








1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
D A C A B C B D B A C D B A D D C B A C