10 Şub 2012

8. SINIF MİLLİ UYANIŞ : YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER - Cemiyetler2- TEST-6

Share
MILLI UYANIS:YURDUMUZUN ISGALINE TEPKILER 1. DÜNYA SAVASI


8. sinif T.C. Atatürkçülük ve Inkilap Tarihi Milli Uyanış: Yurdumuz İşgaline Tepkiler ünitesi online test çöz, 8. sinif inkilap tarihi online test çöz, 8. sinif inkilap tarihi cemiyetler online test çöz, soru çöz, Mondros ateşkes antlaşması online test çöz, 1. dünya savaşı sonuçları online testler soru çöz, online testler, inkilap tarihi online testler, yararlı cemiyetler, zararlı cemiyetler onlinetestcoz.biz, cemiyetler nasıl kuruldu test çöz, cemiyetlerin özellikleri online test çöz
8. SINIF MİLLİ UYANIŞ : YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER - Cemiyetler2- TEST-6


  1. 
A)
B)
C)
D)
1)Asagidakilerden hangisi millî cemiyetlerden biri degildir?

A) Redd-i Ilhak Cemiyeti
B) Izmir Müdafa-i Hukuk Cemiyeti
C) Ingiliz Muhipleri Cemiyeti
D) Millî Kongre Cemiyeti
  2. 
A)
B)
C)
D)
2)
Mondros'tan sonra Anadolu'nun isgaline karsi Türk Milleti ilk olarak asagidakiler-den hangisini gerçeklestirmistir?

A) Yeni bir ordu kuruldu.
B) Geçici bir hükümet kuruldu.
C) Direnis cemiyetleri kuruldu.
D) Sivas Kongresi toplandi.

  3. 
A)
B)
C)
D)
3)Anadolu'da Rum Pontus Devleti'nin tekrar kurulmasini önlemek amaciyla kurulan millî cemiyet asagidakilerden hangisidir?

A) Trakya - Pasaeli Cemiyeti
B) Trabzon Muhafaza-i Hukuk-i Milliye Cemiyeti
C) Kilikyalilar Cemiyeti
D) Izmir Müdafaa-i Hukuk-i Osmaniye Cemiyeti

 4.
A)
B)
C)
D)
4)Dogu illeri Müdafaa-i hukuk Cemiyeti'nin, Dogu Anadolu Bölgesi için aldigi kararlardan bazilari sunlardir:

I. Hiçbir sekilde bölge disina göç edilmeyecek
II. Topraklar baskalarina satilmayacak.

Alinan bu kararlarin, asagidakilerden hangisini saglamaya yönelik oldugu söylenebilir?

A) Üretimde sürekliligi saglamak
B) Tüketim maddelerinde sikintiyi önlemek
C) Cemiyetin etkinligini artirmak
D) Bölgede azinlik durumuna düsülmesini önlemek

  5.
A)
B)
C)
D)
5)Osmanli Devleti'nin degisik dönemlerinde etkin olan cemiyetlerden bazilari sunlardir:
l. Etnik-i Eterya        II. Pontus Rum        III. Mavri Mira
Bu cemiyetlerin ortak amaci asagidakilerden hangisidir?

A) Anadolu'da Ingiliz egemenligini gerçeklestirmek
B) Anadolu topraklarinda büyük Yunanistan'i kurmak
C) Padisah ve halifenin siyasi gücünü azaltmak
D) Dogu Anadolu'da bir Ermeni devleti kurmak
  6.
A)
B)
C)
D)
6)
Mondros Ateskes Antlasmasindan sonra;
l. Bölgesel kurtulus yollari bulmak
II. Bagimsiz bir Türk devleti kurmak
III. Ingilizlerin himayesini istemek
IV. Amerikan mandasini kabul etmek
gibi gelismelerden hangisi, Anadolu'nun yer yer isgali karsisinda tasarlanan ilk kurtulus ' çareleri arasinda yer almaz?

A) l
B) II
C) III
D) IV
  7.
A)
B)
C)
D)
7)Mondros Ateskes Antlasmasi'ndan sonra Istanbul Hükümeti galip devletlerin etkisi altina girmis ve millete karsi sorumluluklarini yerine getiremez olmustur.
Bu durumun, asagidakilerden hangisinin olusmasinda etkili oldugu söylenemez?

A) Direnis cemiyetlerinin kurulmasinda
B) Uluslararasi antlasmalara Istanbul hükümetinin de çagrilmasinda
C) Osmanli Yönetimine duyulan güvenin azalmasinda
D) Bölgesel güçlerin harekete geçmesinde

  8.
A)
B)
C)
D)
8)Birinci Dünya Savasi'ndan yenilmis olarak çikan Osmanli Devleti yapilan isgallere karsi koymak durumunda degildi. Bu yüzden halk, kendi kendini savunmak ve teskilatlanmak geregini duymustu.
Asagidakilerden hangisi bu gereksinimden yola çikilarak yapilan bir gelisme degildir?

A) Bölgesel mitinglerin yapilmasi
B) Kuvay-i MillIye'nin kurulmasi
C) Yeni bir anayasanin yürürlüge girmesi
D) Direnis cemiyetlerinin kurulmasi
  9.
A)
B)
C)
D)
9)Birinci Dünya Savasi'ndan sonra Anadolu'nun düsmanlar tarafindan isgaline tepki olarak, ulusal direnis örgütleri kurulmustur.
Bu örgütlerin kurulmasinda;
I. Saltanatin kaldirilmak istenmesi
II. Yeni bir devlet kurma düsüncesi
III. Devlet ekonomisinin kötüye gitmesi
IV. Osmanli yönetiminin isgallere kayitsiz kalmasi

gelismelerinden hangisi digerlerinden daha çok etkili olmustur?

A) l
B) II
C) III
D) IV
  10.
A)
B)
C)
D)
10)Azinlik cemiyetlerinin genel özelliklerini siraladigimizda asagidakilerden hangisi disarida kalir?

A) Milli bilincimizin sona ermesine neden olmuslardir.
B) Itilaf devletlerinin yurdu isgalini kolaylastirmislardir.
C) Büyük sömürgeci devletler tarafindan kiskirtilmislardir.
D) Bagimsiz devlet kurma hayalleri vardir
  11.
A)
B)
C)
D)
11)
-Milli mücadelenin hakliligini tüm dünyaya basin yolu ile duyurmak gerektigi
- Bütün cemiyetlerin bir çati altinda toplanmasinin sart oldugunu savunmuslardir.
Bu bilgiler asagidaki hangi yararli cemiyete aittir?

A) Trakya Pasaeli
B)Milli Kongre
C)Kürt Teali
D)Kilikyalilar
  12.
A)
B)
C)
D)
12)Paris Baris görüsmelerinde, Ingilizler ve Fransizlar, görüsmelere Osmanli ülkesindeki Yunanlilari, Araplari ve Ermenileri de davet ederek, haklarini savunmalarini istediler.
Buna göre, Osmanli Devleti'ndeki azinliklarla ilgili daha çok asagidakilerden hangisi söylenebilir?

A) Dis ülkeler tarafindan desteklenmislerdir.
B) Osmanli Devleti'nin yaninda görüsmelere katilmislardir.
C) Vatanin kurtarilmasinda önemli rol oynamislardir.
D) Ülke içinde kendi güvenliklerini saglamislardir.
  13.
A)
B)
C)
D)
13)Kurtulus Savasi'nin belirli dönemlerinde geçerli olmus amaçlardan bazilari sunlardir;
I. Cumhuriyeti ilan etmek
II. Yeni bir Türk devleti kurmak
III. Bölgesel savunmayi gerçeklestirmek
IV. Saltanat ve halifelige son vermek
Bunlardan hangisi, ilk kurulan ulusal cemiyetlerin amaçlari arasinda yer alir?

A) l
B) II
C) III
D) IV
  14.
A)
B)
C)
D)
14)Kilikyalilar Cemiyeti hangi bölgemizi kurtarmak için kurulmustur?

A) Izmir ve çevresini
B) Adana ve çevresini
C) Erzurum ve çevresini
D) Trabzon ve çevresini
  15.
A)
B)
C)
D)
15)Mondros Ateskes Antlasmasindan sonra Anadolu'da kurulan dernekler "Milli Cemiyetler" olarak bilinmektedir.
Bu cemiyetlerin Milli olarak nitelendirilmesinin nedeni hangisi olabilir?

A) Gayrimüslim veya Müslüman olmalari
B) Amerikan mandasini kabul edip etmemeleri.
C) Padisahin yaninda olup olmamalari
D) Milli mücadeleye destek verip vermemeleri
  16.
A)
B)
C)
D)
16)İsgaller karsisinda kurulan Müdafaa-I Hukuk Cemiyetleri, Anadolu ve Trakya topraklarinin kurtulusu için daginik ve merkezi otoriteden yoksun olarak, yalnizca kendi bölgelerinin kurtulusunu saglamak için örgütlendiler
Bu durum, daha çok asagidakilerden hangisinin kanitidir?

A) Milli Mücadele'nin kisa sürede kazanilmasinin
B) Yapilan savaslarin çogunlukla basariyla sonuçlanmasinin
C) Halkin isgaller karsisinda çaresiz kaldiginin
D) Yapilacak mücadelede siyasi birligin saglanamadiginin
  17.
A)
B)
C)
D)
17)Asagidakilerden hangisi Zararli cemiyetlerdendir?

A) Teali Islam
B) Milli Kongre
C) Kilikyalilar
D) Redd-i Ilhak
  18.
A)
B)
C)
D)
18)Asagidakilerden hangisi yararli cemiyetlerden birisi degildir?

A) Dogu Anadolu Müdafa-i Hukuk Cemiyeti
B) Trakya Pasaeli
C) Trabzon Muhafaza-i Hukuk-u Milliye Cemiyeti
D) Kürt Teali
  19.
A)
B)
C)
D)
19)l. Dünya Savasi sonunda kurulan millî cemiyetlerden hangisinin gerektiginde yeni bir devlet kurma düsüncesi vardir?

A) Izmir Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin
B) Millî Kongre Cemiyeti'nin
C) Trakya Pasaeli Cemiyeti'nin
D) Kilikyalilar Cemiyeti'nin
  20.
A)
B)
C)
D)   
20)l. Dünya Savasi'ndan sonra kurulan cemiyetlerden hangisinin kurulus amaci digerlerinden farklidir?

A) Tasnak-Hinçak Cemiyeti
B) Millî Kongre Cemiyeti
C) Kilikyalilar Cemiyeti
D) Trabzon Muhafaza-i Hukuk Cemiyeti

       
  HAZIRLAYAN:   www.onlinetestcoz.biz
Kaynak: www.sosyalciler.com





1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
C C B D A B B C D A B A C B D D A D C A