10 Şub 2012

8. SINIF MİLLİ UYANIŞ : YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER - I. Dünya Savaşı Öncesi Osmanlı'nın Genel Durumu- TEST-3

Share
MILLI UYANIS:YURDUMUZUN ISGALINE TEPKILER 1. DÜNYA SAVASI


8. sinif T.C. Atatürkçülük ve Inkilap Tarihi Milli Uyanış: Yurdumuz İşgaline Tepkiler ünitesi online test çöz, 8. sinif inkilap tarihi online test çöz, 8. sinif inkilap tarihi 1. birinci dünya savaşı öncesi osmanlının genel durumu online test çöz, soru çöz, online testler soru çöz, online testler, inkilap tarihi online testler, birinci dünya savaşı, 1. dünya savaşı öncesi osmanlının genel durumu onlinetestcoz.biz
8. SINIF MİLLİ UYANIŞ : YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER - I. Dünya Savaşı Öncesi Osmanlı'nın Genel Durumu- TEST-3


  1. 
A)
B)
C)
D)
1)Sanayi Inkilâbini gerçeklestiren Italya, Trablusgarp a saldirmis ve bu bölgeyi kendi topraklarina katmistir.
Asagidakilerden hangisi Italya'nin Trablusgarp'i isgal etmesinin sebeplerinden olamaz?


A) Italya'nin Osmanli Devleti'nin de bulundugu Ittifak devletlerinden olmasi
B) Siyasal birligini geç tamamlayan Italya'nin sömürge arayisi
C) Batili devletlerin Italya'yi Akdeniz'de serbest birakmasi
D) Trablusgarp'in Italya'ya yakin olusu
  2. 
A)
B)
C)
D)
2)
Osmanli devleti Italya ile yaptigi savasta yenilmis ve iki devlet arasinda 1912 Usi Antlasmasi imzalanmistir.
Bu antlasmanin asagidaki maddelerinden hangisi Akdeniz'de Yunan tehlikesini engellemeye yöneliktir?

A) Trablusgarp ve Bingazi Italya'ya birakilacak
B) 12 ada Osmanliya verilecek ancak Balkan Savaslari bitinceye kadar Italya'ya kalacak
C) Trablusgarp halki dini açidan halifeye bagli kalacak
D) Italya kapitülasyonlarin kaldirilmasina yardimci olacak
  3. 
A)
B)
C)
D)
3)II. Mesrutiyetin ilani ile yönetimdeki etkinligini artiran Ittihat Terakki Cemiyeti Rusya'nin saldirmama sözüne güvenerek bölgedeki Osmanli ordusunun büyük bir kismini terhis etmis, kendisine bagli subaylari Anadolu'ya çagirmistir.
Bu durum asagidakilerden hangisine zemin hazirlamistir?


A) I. Balkan Savasi'nin baslamasina
B) Trablusgarp Savasi'nin baslamasina
C) Balkanlar'da Rus egemenliginin zayiflamasina
D) Avusturya'nin sinirlarini genisletmesine

 4.
A)
B)
C)
D)
4)Asagidaki islahat hareketlerinden hangisinde Osmanli Devleti'nde birlik ve beraberligi koruma amacinin oldugu savunulamaz?


A) Azinliklara da devlet yönetimine katilma hakkinin verilmesi
B) Herkesin kanun karsisinda esit olmasi
C) Çok partili hayata geçis
D) Herkesin gelirine göre vergi alinmaya baslanmasi

  5.
A)
B)
C)
D)
5)Balkan savaslarindan sonra Osmanli aydinlari arasinda etkisi giderek artan düsünce akimi asagidakilerden hangisidir?

A) Slavcilik
B) Islâmcilik
C)Türkçülük
D) Osmanlicilik

  6.
A)
B)
C)
D)
6)
31 Mart Olayi'ni kimler çikarmistir?


A) Jöhn Türkler
B) Mesrutiyet rejimine karsi olanlar
C) Araplar
D) Azinliklar


  7.
A)
B)
C)
D)
7)Tanzimat Dönemi'nde hazirlanip, I.Mesrutiyet Dönemi'nde uygulanmasina baslanan Osmanli'nin ilk demokratik anayasasi olarak kabul edilen kanun asagidakilerden hangisidir?

A )Medenî Kanun
B) Kanunname
C) Mecelle
D) Kanûn-i Esâsî

  8.
A)
B)
C)
D)
8) Asagidaki devletlerden hangisi balkan savaslarina katilan devletlerden degildir?

A) Arnavutluk
B) Yunanistan
C) Sirbistan
D) Karadag

  9.
A)
B)
C)
D)
9)Asagidakilerden hangisi Fransiz Ihtilali sonucunda ortaya çikan akimlardandir?

A) Sosyalizm
B) Türkçülük
C) Milliyetçilik
D) Liberalizm

  10.
A)
B)
C)
D)
10)Osmanli imparatorlugu I. Dünya Savasi öncesi Kuzey Afrika'da kaptirdigi son toprak parçasi ve ilgili devlet asagidakilerden hangisinde dogru verilmistir?

A) Trablusgarp-Italya
B) Misir-Italya
C) Trablusgarp-Ingiltere
D) Tunus-Fransa

  11.
A)
B)
C)
D)
11)Asagidakilerden hangisinde M. Kemal emperyalist güçlere karsi ilk defa mücadele etmistir?

A) Balkan Savaslari
B) Çanakkale Savasi
C) 31 Mart Olayi
D) Trablusgarp Savasi
  12.
A)
B)
C)
D)
12)Fransiz Ihtilali ile ortaya çikarak, sadece Avrupa'yi degil tüm dünyayi etkileyen, imparatorluklarin yikilmasina, isyanlarin çikmasina sebep olan düsünce hangisidir?

A) Bagimsizlik
B) Özgürlük
C) Esitlik
D) Milliyetçilik

  13.
A)
B)
C)
D)
13)I. Balkan Savasi'nin kaybedilme nedenleri arasinda asagidakilerden hangisini söyleyebiliriz?

A) M.Kemal'in burada savasmamasi
B) Enver Pasa'nin yanlis yönlendirmesi
C) Orduya siyasetin karismasi
D) Avrupali devletlerin Osmanliya yardimi

  14.
A)
B)
C)
D)
14)Asagidaki antlasmalardan hangisiyle, Osmanli Devleti'nin Afrika'nin kuzeyinde elinde bulunan son topraklari, elden çikmistir?

A) Trablusgarp Antlasmasi
B) Usi Antlasmasi
C) Bükres Antlasmasi
D) Cern Antlasmasi
  15.
A)
B)
C)
D)
15)Asagidaki olaylar siralandiginda hangisi en sonda kalir?
A) Balkan devletlerinden Edirne ve Kirklareli'nin geri alinmasi
B) Trablusgarp'in Italya'ya verilmesi
C) Midye-Enez hattinin balkanli uluslarla sinir olmasi
D) Avusturya - Macaristan veliahdinin Sirp biri tarafindan öldürülmesi
  16.
A)
B)
C)
D)
16)Balkan devletleri Balkan Savaslari sonunda ele geçirdikleri yerlerdeki Türklere baski uygulayarak onlari göçe zorlamislardir.
Balkan devletlerinin bu davranislariyla asagidakilerden hangisini amaçladiklari savunulabilir?
A) Avrupali devletlere gözdagi vermeyi
B) Osmanli Devleti'ni yeni bir savasa zorlamayi
C) Osmanli ülkesindeki azinliklarin haklarini korumayi
D) Balkanlardaki Türk varligini sona erdirmeyi

  17.
A)
B)
C)
D)
17)19. yüzyilda Balkanlarda ve Arabistan'da yasayan uluslar Osmanli Devleti'nden ayrilip bagimsiz olmak için harekete geçmislerdir.
Osmanli Devleti'ndeki bu hareketlenmeye asagidakilerden hangisi ortam hazirlamis olabilir?

A) Fransiz Ihtilali
B) Sanayi Inkilabi
C) Balkan Savaslari
D) I. Dünya Savasi
  18.
A)
B)
C)
D)
18)Fransiz Ihtilali'nden sonra, "Her milletin kendi devletini kurup, kendi kendisini yönetmesi" anlamina gelen milliyetçilik akimi tüm dünyada yayilmistir. Osmanli Devleti bu akimdan en çok etkilenen devletlerden biri olmustur.
Osmanli Devleti'nin hangi özelliginin milliyetçilik akimindan etkilenmesine neden oldugu söylenebilir?


A) Saltanatla yönetilmesi
B) Sanayi Inkilabi'ni gerçeklestirememesi
C) Çok uluslu bir devlet olmasi
D) Ülkenin eyaletlere ayrilarak yönetilmesi


  19.
A)
B)
C)
D)
19)Osmanli Devleti'nin Trablusgarp Savasi'ndan sonra Italya ile imzaladigi Usi Antlasmasi'na (1911) göre;
-Trablusgarp ve Bingazi Italyanlara verilecek,
-Söz konusu bölge halki dinî bakimdan halifeye bagli kalacak,
-Geçici bir süre için On Iki Ada Yunan isgali korkusuyla Italyanlara birakilacakti.
Yukaridaki bilgilere göre Osmanli Devleti ile ilgili asagidaki yargilardan hangisine ulasilamaz?

A) Trablusgarp Savasi'nda yenilmistir.
B) Trablusgarp'in bagimsizligini kabul etmistir.
C) Trablusgarp halkiyla tüm iliskisini kesmemisti r.
D) Sinirlari daralmistir.

  20.
A)
B)
C)
D)   
20)20. yüzyil baslarinda Almanya, Osmanli Devleti'ne kurtarma ve gelistirme görünümü ile yaklasmistir.
Almanya'nin bu yolla ulasmak istedigi amaçlar arasinda, asagidakilerden hangisi yer almaz?


A) Osmanli yönetim düzenini degistirmek
B) Halifeligin dinsel sayginligindan yararlanmak
C) Ingiliz çikarlarini engellemek
D) Osmanli ülkesinin ham madde kaynaklarindan yararlanmak

       
  HAZIRLAYAN:   www.onlinetestcoz.biz
Kaynak: www.sosyalciler.com





1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
A B B C C B D A C A D D C B D D A C B A