10 Şub 2012

8. SINIF MİLLİ UYANIŞ : YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER - Cemiyetler- TEST-5

Share
MILLI UYANIS:YURDUMUZUN ISGALINE TEPKILER 1. DÜNYA SAVASI


8. sinif T.C. Atatürkçülük ve Inkilap Tarihi Milli Uyanış: Yurdumuz İşgaline Tepkiler ünitesi online test çöz, 8. sinif inkilap tarihi online test çöz, 8. sinif inkilap tarihi cemiyetler online test çöz, soru çöz, Mondros ateşkes antlaşması online test çöz, 1. dünya savaşı sonuçları online testler soru çöz, online testler, inkilap tarihi online testler, yararlı cemiyetler, zararlı cemiyetler onlinetestcoz.biz, cemiyetler nasıl kuruldu test çöz, cemiyetlerin özellikleri online test çöz
8. SINIF MİLLİ UYANIŞ : YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER - Cemiyetler- TEST-5


  1. 
A)
B)
C)
D)
1)Asagidakilerden hangisi Zararli cemiyetlerdendir?
A) Trabzon Müdafa-i Hukuk
B) Dogu Anadolu Müdafa-i Hukuk
C) Kilikyalilar
D) Kürt Teali
  2. 
A)
B)
C)
D)
2)
Birinci Dünya Savasi'ndan sonra yurdumuz düsmanlar tarafindan isgal edilmistir. Fakat Osmanli Hükümeti bu durum karsisinda sessiz kalip kaderine boyun egmistir.
Saltanatin kayitsiz kalmasi karsisinda, Türk halkinin ilk tepkisi ne olmustur?
A) Direnis cemiyetleri kurmak
B) Yeni bir meclis olusturmak
C) Düzenli bir ordu kurmak
D) Saltanati kaldirmak

  3. 
A)
B)
C)
D)
3)Asagidakilerden hangisi zararli bir cemiyet degildir?

A) Mavri Mira
B) Pontus Rum
C) Milli Kongre
D) Ingiliz Muhipleri

 4.
A)
B)
C)
D)
4)Osmanli topraklarinin isgal edilmesi üzerine kurulan yararli cemiyetlerin ortak özelligi asagidakilerden hangisidir?
A) Yeni bir devlet kurmak
B) Bölgesel kurtulus yollari aramak
C) Itilaf devletleri ile birlikte savasmak
D) Manda ve himaye fikrini halka kabul ettirmek

  5.
A)
B)
C)
D)
5)Asagidakilerden hangisi yararli cemiyetlerden birisi degildir?
A) Dogu Anadolu Müdafa-i Hukuk
B) Teali Islam
C) Kilikyalilar
D) Trakya Pasaeli
  6.
A)
B)
C)
D)
6)
Asagidakilerden hangisinde Cemiyet ve amaci yanlis verilmistir?
Cemiyet                     Amaci
A) Kilikyalilar Cemiyeti: Dogu Trakya'nin Yunanistan'a katilimini engellemek
B) Izmir Müdafa-i Hukuk    Bati Anadolu'nun Türklere ait oldugu duyurmak
C) Trabzon Müdafa-i Hukuk    Rum Devleti'nin kurulmasini engellemek
D) Milli Kongre Cemiyeti      Ulusal mücadelenin hakliligini basin yoluyla dünyaya duyurmak



  7.
A)
B)
C)
D)
7)Azinlik cemiyetlerinin genel özelliklerini sıraladığımızda asagidakilerden hangisi disarıda kalir?

A) Bagimsiz devlet kurma hayalleri vardir
B) Itilaf devletlerinin yurdu isgalini kolaylastirmislardir.
C) Büyük sömürgeci devletler tarafindan kiskirtilmislardir.
D) Milli bilincimizin sona ermesine neden olmuslardir.

  8.
A)
B)
C)
D)
8) Asagidaki cemiyetlerden hangisinin yeni bir devlet kurma düsüncesi yoktur?

A) Kürt Teali Cemiyeti
B) Etniki Eterya Cemiyeti
C) Ingiliz Muhipleri Cemiyeti
D) Pontus Rum Cemiyeti

  9.
A)
B)
C)
D)
9)Asagidaki lerden hangisi Dogu Anadolu'nun Ermenilere verilmesi amaciyla faaliyette bulunan cemiyet olarak gösterilebilir?

A) Sark Vilayetleri Müdafa-i Hukuk Cemiyeti
B) Wilson Prensipleri Cemiyeti
C) Rum-Pontus Cemiyeti
D) Hinçak ve Tasnak Cemiyeti

  10.
A)
B)
C)
D)
10)Birinci Dünya Savasi'ndan sonra, Türk ulusunun milli birlik ve beraberligini saglamak amaciyla kurulan cemiyetlere "yararli cemiyetler" denir. Asagidakilerden hangisi, yararli cemiyetlerden degildir?

A) Mavri Mira Cemiyeti
B) Redd-i ilhak Cemiyeti
C) Dogu Anadolu Müdafaa-i hukuk cemiyeti
D) Kilikyalilar Cemiyeti
  11.
A)
B)
C)
D)
11)l. Dünya Savasi sonunda kurulan millî cemiyetlerden hangisinin Türk Milleti'nin haklarini savunma yöntemi digerlerinden farklidir?

A) Izmir Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin
B) Redd-i ilhak Cemiyeti'nin
C) Millî Kongre Cemiyeti'nin
D) Kilikyalilar Cemiyeti'nin

  12.
A)
B)
C)
D)
12) l. Dünya Savasi'ndan sonra kurulan cemiyetlerden hangisinin kurulus amaci digerlerinden farklidir?

A) Millî Kongre Cemiyeti
B) Mavri Mira Cemiyeti
C) Kilikyalilar Cemiyeti
D) Dogu Anadolu Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti

  13.
A)
B)
C)
D)
13) 15 Mayis 1919'da Yunanlilarin Izmir'i isgaline karsi Izmir'i müdafa etme karari alan cemiyet asagidakilerden hangisidir?

A) Izmir Müdafa-i Hukuk Cemiyeti
B) Kilikyalilar Cemiyeti
C) Millî Kongre Cemiyeti
D) Trakya Pasaeli Cemiyeti

  14.
A)
B)
C)
D)
14)Asagidakilerden hangisi, Mondros Ateskes Antlasmasi'ndan sonra azinliklarin çikarlari için çalisan cemiyetlerden biridir?

A) Mavri Mira Cemiyeti
B) Milli Kongre Cemiyeti
C) Kürt Teali Cemiyeti
D) Reddi ilhak Cemiyeti

  15.
A)
B)
C)
D)
15)Asagidakilerden hangisi zararli cemiyetlerin meydana getirdigi olumsuz sonuçlardan degildir?

A) Ülkenin isgalini kolaylastirmislardir
B) Anadolu halkinin savasi, her yönden desteklemelerine öncülük etmislerdir.
C) Iç ayaklanmalara neden olmuslardir.
D) Ulusal bilinci parçalamaya çalismislardir

  16.
A)
B)
C)
D)
16)Anadolu'nun isgali karsisinda kurulan Müdafaa-i Hukuk Dernekleri'nin birlesmesini saglayan düsünce, asagidakilerden hangisidir?
A) Saltanati kaldirmak
B) Halifeligi kaldirmak
C) Cumhuriyeti ilan etmek
D) Vatani kurtarmak

  17.
A)
B)
C)
D)
17)
I. Partiler üstü bir cemiyet olarak Istanbul'da kuruldu.
II. Adana ve çevresindeki isgallere karsi halki teskilatlandirmaya çalisti.

Yukarida bazi özellikleri verilen cemiyet, asagidakilerden hangisidir?
A) Redd-i Ilhak Cemiyeti
B) Sulh ve Selameti Osmaniye Cemiyeti
C) Milli Kongre Cemiyeti
D) Kilikyalilar Cemiyeti

  18.
A)
B)
C)
D)
18)Anadolu'nun isgale ugramasiyla kurulan, yararli cemiyetlerin özellikleri asagidakilerden hangisinde yanlis verilmistir?
A) Yayin ve propaganda yolunu kullanmislardir.
B) Bölgesel amaçli olarak ortaya çikmislardir.
C) Saltanati ve hilafeti korumaya çalismislardir.
D) Silahli mücadelede bulunmamislardir.

  19.
A)
B)
C)
D)
19)Mondros Ateskes Antlasmasindan sonra kurulan Milli Cemiyetler asagidakilerden hangisiyle "Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyeti" adiyla birlestirilmistir?
A) Amasya Genelgesi
B) Sivas Kongresi
C) Erzurum Kongresi
D) Misak-i Milli

  20.
A)
B)
C)
D)   
20)Mondros Ateskes Antlasmasi'nin imzalanmasi ve yurdun isgal edilmesi, zararli cemiyetlerin kurulmasina imkan vermistir. Bu cemiyetler, Osmanli ve Hilafet yanlilari ve azinliklarin kurdugu cemiyetler diye iki grupta toplanmistir.
Asagidaki cemiyetlerden hangisi Osmanlici ve hilafetçi degildir?

A) Sulh ve Selamet-i Osmaniye Firkasi
B) Ingiliz Muhipleri Cemiyeti
C) Hinçak,Tasnak Komitesi
D) Teali Islam Cemiyeti

       
  HAZIRLAYAN:   www.onlinetestcoz.biz
Kaynak: www.sosyalciler.com






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
D A C B B A D C D A C B A A B D D C B C