23 Nis 2012

6. Siniff Türkçe 2. Dönem 2. Yazılı Online Test-1

Share
6. Sınıf Türkçe 2. Dönem 1. Yazılı Test-1

1.
A)
B)
C)
D)
 
1)“Büyük” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde “üstün niteliği olan” anlamında kullanılmıştır? 
A) O ayrıldığı için büyük üzüntü duyduk. 
B) Büyükbabasını görünce boynuna sarıldı. 
C) Her zaman “Ahmet Bey büyük adamdır.” der. 
D) Cümle başlarında büyük harf kullanılır.

  2.  
A) 
B) 
C) 
D)
2)“Durgun” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde gerçek anlamında kullanılmıştır? 
A) Deniz masmavi, hava durgun, her taraf ıslaktı. 
B) Öteki, durgun bir Anadolu köylüsü idi. 
C) Son günlerde babamın işleri durgun. 
D) Bu gün seni çok durgun gördüm.

  3.  
A) 
B) 
C) 
D)
3)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim kullanılmıştır? 
A) Bu konuda, ben konuşmak istemiyorum. 
B) Böylece bir engeli daha aşmış bulunuyoruz. 
C) Elinde bir demet çiçek vardı. 
D) Çocuğun kızamık olduğunu söylemiştim size.

 4.
A) 
B) 
C) 
D)
 4)

  5.
A) 
B) 
C) 
D)
 5)Aşağıdakilerin hangisinde “yol” kelimesi deyim içinde kullanılmamıştır? 
A) Bir yolunu bulup onu görmeye gittim. 
B) Bir gün güzel mi güzel bir köye yolum düştü. 
C) Onu ancak siz yola getirebilirsiniz. 
D)Yolda sağa sola atılmış çöpler vardı.

  6.
A) 
B) 
C) 
D)
 6)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşıt (zıt) kavramlar bir arada kullanılmıştır? 
A) En sonunda bu duygusal sahne sona erdi. 
B) Oğlunu hasta görmek, adamcağızı korkutmuştu. 
C) Kötülerin yanında dünyada iyi yürekli insanlarda yok değil. 
D) Küçük kardeşinin durumu ne olacak.

  7.
A) 
B) 
C) 
D)
7)Altı çizili sözcüklerden hangisi sesteş olarak kullanılabilir? 
A) Sol yanımızdan küçük bir dere akıyordu. 
B) Çiçekler ortasında çok güzel bir gün yaşadık. 
C) Gölün kenarındaki evler doğayı kirletiyordu. 
D)Şimdiye kadar böyle soğuk bir gün görmedim.

  8.
A) 
B) 
C) 
D)
8)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ”kafa” sözcüğü “düşünce” anlamı ile kullanılmıştır? 
A) Kafasında saç kalmamış. 
B) Kafasını berberin önünde eğdi. 
C) Bu kafa ile sınıf geçemezsin. 
D) Kafasına değen taş ile yaralanmış.

  9.
A) 
B) 
C) 
D)

 9)

Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcük terim anlamıyla kullanılmamıştır?

A) Şiirde kafiye kulağa hoş geliyor. 
B) Üçgenin iç açıları toplamı 180ºdir. 
C) Bu cümlenin öznesini bulamadım. 
D) Babam, yeni bir vazo aldı.

  10.
A) 
B) 
C) 
D)

10)

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ”duymak” sözcüğü “işitmek” ile eş anlamlı değildir? 

A) Müzik sesini duyunca kalktı. 
B) Bu acıyı her zaman duyacağız. 
C) Duyduğu ninniyi hatırladı. 
D) Artık konuşulanları duyuyordu.

  11.
A) 
B) 
C) 
D)
11).”Ada” kelimesi aşağıdaki cümlelerin hangisinde farklı bir isim tamlaması oluşturmuştur? 
A) Garson bize iki ada çayı yapar mısın? 
B) Siz hiç ada tavşanı yediniz mi? 
C) Balıkçılar adanın öteki kıyısına geçtiler. 
D) Ada soğanını çok sevdiğini söylüyordu.

  12.
A) 
B) 
C) 
D)
12)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde belirtili isim tamlaması kullanılmıştır? 
A) Vişne suyunu ananesine uzattı. 
B) Cam vazoyu temizlerken kırdı. 
C) Dükkânın kirasını vermiyordu. 
D) Yolcu vapuru limana girdi.

  13.
A) 
B) 
C) 
D)
13)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde isim tamlaması farklıdır? 
A) Yol üzerinde açık bayi varsa alırız. 
B) Futbolcunun şutu kalenin direklerini sarstı. 
C) Yine de suyun tadını hiçbir şey tutmuyor. 
D) Çocuğun paltosu çok eskimişti.

  14.
A) 
B) 
C) 
D)
14)Aşağıdakilerin hangisinde isim tamlaması kullanılmamıştır? 
A) Halıda adamın ayak izleri kalmıştı. 
B) Dershanenin kapısı önünde öğrenciler vardı. 
C) Kazadan sonra yolun üzerinde kan lekeleri kaldı. 
D) Martılar, batıya doğru uçuşuyorlardı.

  15.
A) 
B) 
C) 
D)
15)
Aşağıdakilerin hangisinde zincirleme isim tamlaması vardır? 
A) Gam günlerinin üstüne akşam gelecek. 
B) Açık denizin yolcusu bu gemi. 
C) Elindeki kalemin rengi nasıl? 
D) Genzimde çam kokusu var.

  16.
A) 
B) 
C) 
D)

16)

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sıfat tamlaması yoktur? 

A) Kırmızı minderleri divanın üstüne yerleştir. 
B) Kızın iri gözleri korkudan iyice büyüdü. 
C) Saçlarının parlaklığıyla çok övünür. 
D) Dik yokuştan koşa koşa çıktılar.

  17.
A) 
B) 
C) 
D)






17)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde takısız ad tamlaması kullanılmıştır?
A) Babamın verdiği hediyeyi iş yerinde unutmuşum. 
B) Dışarı çıkarken evin kapısını kapamayı unutma! 
C) Babam, sınıfımı geçince bana deri mont aldı. 
D) Yeni aldığı pantolonu sökülmüş.

  18.
A) 
B) 
C) 
D)
 18)Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde kişi zamiri yoktur? 
A) Bu konuda kendin karar vermelisin. 
B) Sizi aradığımı söylemediler mi? 
C) O, her hafta buraya gelir. 
D) Şunu bu duvara asabilirsin.

  19.
A) 
B) 
C) 
D)
 19).”O, her zaman bana saygılı davranır.” Cümlesindeki zamirlerin çeşidi aşağıdakilerin hangisinde verilmiştir? 
A)İşaret zamiri
B) Belgisiz zamir 
C) Kişi zamiri
D) İlgi zamiri

  20.
A) 
B) 
C) 
D)
20)Aşağıdaki atasözlerinden hangisinde zamir vardır? 
A) Yarım elma, gönül alma. 
B) Yazın çalan, kışın oynar. 
C) Akılsızı kendine kılavuz etme. 
D) Son gülen, iyi güler.

  21.
A
B
C) 
D)
21)Aşağıdaki atasözlerinden hangisi başkalarına faydalı olduğu halde yakınlarına faydalı olamama anlamına gelir? 
A) Dostluk başka alış veriş başka. 
B) Nerede birlik, orda dirlik. 
C) Mum dibine ışık vermez. 
D) Dost ile ye iç, alış veriş etme.

  22.
A
B
C) 
D)
22)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “yakınma” söz konusudur? 
A) Ne hali varsa görsün,bırakın. 
B) Ne günlere kaldık, kardeşim! 
C) Ne olacak, hanım evlâdı değil mi? 
D)Ne ekersen onu biçersin.

  23.
A
B
C) 
D)
23). Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “kesinlik” söz konusu değildir? 
A) Sanıyorum, buraya son gelişimiz olur. 
B) Ne olursa olsun, sınıfımı geçeceğim. 
C) Elbet bir gün bana hak vereceksiniz. 
D) Hiç şüphesiz, oraya seni de götüreceğiz.

  24.
A
B
C) 
D)
24)Hangi cümlede devam eden bir davranış söz konusudur? 
A) İyilik yapan daima iyilik bulur. 
B) Davranışlarına çok dikkat etti orada. 
C) Güzel bir film seyretmek istemiştik. 
D) Şimdiki kadar ağaç yoktu o yıllarda.

  25. 
A
B
C) 
D)  
25)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ”ihtimal” anlamı vardır? 
A) Onun, herkesin dışında apayrı bir hayatı varmış. 
B) Şairin kitaplarını okuyanlar şiire ilgi duyabilir. 
C) Bu park 1920’nin Ekim’inde yapılmıştır. 
D) Hasan Avcı’nın o tatlı, zarif kahramanı beni hayata döndürmüştür.
         Hazırlayan: www.onlinetestcoz.biz                         



CEVAP ANAHTARI
1.C 2.A 3.D 4.C 5.D 6.C 7.A 8.C 9.D 10.B 11.C 12.C 13.A 14.D.15.C 16.C
17.C 18.D
19.C 20.C
21.C 22.B 23.A 24.A 25.B




2 yorum:

Oğuzhan yeter dedi ki...

güzel değil sorular

Adsız dedi ki...

güzel değill